Medicii și antrenorii personali și-au unit forțele și au realizat acest ghid, special pentru tine.
1. Fă o încălzire corespunzătoare
Cum temperaturile sunt mai scăzute, este indicat să ai și mai mare grijă la încălzire, cu atât mai mult dacă practici sporturi de iarnă precum patinaj sau snowboarding, dar și dacă decizi doar să te plimbi cu bicicleta. Petrece cel puțin 5 minute făcând fandări și rotiri de brațe și picioare, dacă vrei să fii în siguranță.
2. Ai grijă să nu te deshidratezi
Pe vreme rece este de fapt mai puțină umiditate și chiar dacă nu-ți este sete imediat sau nu transpiri atât de mult, trebuie să-ți aduci aminte să bei apă înainte, în timpul și după antrenament.
3. Evită degerările
Când alegi să ieși afară pentru a alerga, indiferent cât de scurtă este sesiunea de jogging, trebuie să ai grijă de extremitățile tale, chiar dacă temperaturile nu sunt încă sub 0 grade, deoarece din cauza vântului, mâinile, picioarele, nasul și urechile tale resimt altfel frigul. Ia-ți o pereche de mănuși subțiri, o căciulă, încalță-te adecvat și eventual pune-ți și o eșarfă în jurul gurii și a nasului sau mai bine du-te să alerg pe bandă, la sală.
4. Sporește vizibilitatea
Cum zilele sunt mai scurte, s-ar putea să te prindă noaptea pe drumuri, așa că îmbracă-te din start cu o vestă reflectorizantă și dacă ai posibilitatea ia cu tine și o lampă de cap.
5. Tratează cu seriozitate căzăturile
Fracturile sunt foarte frecvente printre cei care aleargă iarna afară, deoarece restul participanților la trafic nu se așteaptă să întâlnească alergători, cel puțin nu la fel de mulți ca vara. În plus, peste noapte scad temepraturile și se creează un strat subțire de polei pe care poți aluneca foarte ușor dacă nu ești atentă. Dacă se întâmplă să te împiedici sau să aluneci, pe moment este posibil să nu fii conștientă de gravitatea loviturii, din cauza adrenalinei și a faptului că ești încălzită, dar ia-o ușor și nu te forța, iar când ajungi acasă aplică imediat gheață și creme antiinflamatorii sau după caz, dezinfectează locul și dă-te cu cremă cicatrizantă. În plus, investește într-o pereche de încălțări adecvată condițiilor meteo.
6. Protejează-te
Când schiezi, faci snowboard, te dai cu sania sau joci hochei, trebuie să porți mereu cască, indiferent de situație și anturaj, deoarece o accidentare la cap are urmări mai grave decât o fractură la mână.
7. Nu exagera
Dacă nu ești de felul tău o fire sportivă, nu te chinui tocmai acum să devii peste noapte atlet de performanță. Trebuie să ții cont de condiția ta fizică tocmai pentru a evita o întindere sau fractură, mai ales că accidentările se întâmplă cel mai adesea persoanelor a căror osatură nu este menținută de mușchi antrenați.
Până la urmă, cel mai bun mod în care poți evita accidentările este să faci sport în mod regulat, ca să fii obișnuită cu diverse mișcări și să știi exact când ceva este sau nu în neregulă.
7 sfaturi pentru a evita accidentările în timpul iernii
Pentru un sportiv, o accidentare este singurul lucru care-l oprește să-și atingă țelul, așa că descoperă cum te poți proteja în această iarnă.