Doar câțiva pași pe care tu îi faci reprezintă o mare diferență pentru restul viețuitoarelor și nici măcar nu trebuie să petreci prea mult timp sau să cheltui mulți bani, deoarece este foarte ușor să-ți transformi grădina într-un paradis de hibernare și în plus, îți poți implica și copiii.
5 moduri de a contribui
1. Este bine să-ți faci aricii prieteni, deoarece ei se hrănesc cu dăunitorii plantelor tale și pentru că hibernează mai toată iarna, le poți face o căsuță din lemne căzute din copaci și frunze uscate, iar ca hrană le poți lăsa acestora mâncare de câini și apă, dacă temperaturile nu coboară sub 0 grade.
2. E important să ai grijă și de păsări, deoarece temperaturile scăzute fac mâncarea și apa să se găsească din ce în ce mai rar. Poți lăsa la îndemâna lor, prin copaci, diverse plase și punguțe sau farfurioare cu un mix de semințe din care să se hrănească cu ușurință.
3. Tot pentru păsări poți monta căsuțe, pune cutii noi sau le poți curăța pe cele existente, ca să fie pregătite pentru perioada de împerechere, care la multe dintre cele ce rămân pe loc și nu migrează începe iarna târziu, de aceea e mai bine să scapi de această grijă din timp.
4. Bălțile, lacurile, piscinele și în principiu orice gură de apă reprezintă adăpostul ideal pentru mai multe vietăți așa că ar fi bine să le cureți periodic, pentru a păstra prospețimea și oxigenarea apei, însă supraveghează-ți mereu copiii în acest caz.
5. Poți ajuta insectele dacă le faci adăposturi din conserve goale, pietre, bușteni și alte materiale naturale. Nu te îngrijora dacă adăpostul tău pare un pic instabil sau nu este foarte frumos, el trebuie doar să fie într-o zonă adăpostită.
Verifică-ți grătarul
Să nu faci niciodată un grătar fără a-l verifica să nu se fi ascuns prin el cineva care hibernează. Aricii, broaștele și alte vietăți adoră să se pitească în spațiile strânse, așa că asigură-te să nu aprinzi focul înainte de a fi ieșit toate.
Amestecă
Este important să asiguri sprijin tuturor speciilor, de aceea poți amesteca semințe de floarea soarelui cu dovleac, alune, pâine, brânză și bucățele mici de fructe, pentru a asigura nevoile de energie a păsărilor, insectelor și restul creaturilor de prin grădina ta.
Cum să ajuți fauna locală în sezonul rece
Acest articol vine mai ales în ajutorul celor care locuiesc la casă și abia au aflat că grădina lor este de fapt un mini habitat, multe creaturi bazându-se pe acei doar câțiva metri pătrați pentru supraviețuire, deoarece pe măsură ce scad temperaturile și vremea rece se instalează în drepturi, viețuitoarele au nevoie de ajutor.