Dacă te-ai săturat de actualul loc de muncă și te gândești să cauți un altul sau dacă ești la început de drum și te lupți să prinzi măcar un interviu, verifică cu atenție dacă CV-ul tău îndeplinește următoarele criterii.
1. Limitează-te
Limitează-te, pe cât posibilul, la cel mult două pagini de A4, ca să scrii doar informațiile esențiale fiecărui job. Un posibil angajator își face o primă impresie după primele rânduri citite, deci în doar câteva secunde și s-ar putea să-l arunce direct la coșul de gunoi dacă i se pare că-i va lua prea mult timp să-l verifice. Cel mai bun mod de a scoate în evidență ceea ce contează este să-ți separi CV-ul pe coloane și să scrii în câteva cuvinte informația esențială.
2. Pune un prieten să-ți citească CV-ul
Câteodată, o pereche nouă de ochi va putea observa părțile care mai trebuie îmbunătățite, deoarece îți scapă adesea greșelile minore de gramatică, ortografie și punctuație, care până la urmă fac o impresie proastă unui ochi avizat. Dacă un angajator vede aceste greșeli, nu este bine, dar dacă le observă mai întâi un prieten sau cineva din familie, atunci vei avea ocazia să le corectezi la timp.
3. Folosește un limbaj la obiect
Într-un CV tebuie să fii scurt și la obiect, chiar dacă cu cât mai multă informație oferi cu atât mai mari sunt șansele să fii remarcată. Cu toate acestea, pe acea bucată de hârtie trebuie să se regăsească doar acele informații esențiale, care îți pot obține interviul, deoarece restul le poți spune în fața angajatorului, ca să îți crești șansele de angajare. Deci nu trebuie să treci ce medii ai avut în liceu sau chiar toate resposabilitățile pe care le-ai avut la un loc de muncă de acum 5 ani.
4. Include toate realizările tale
Deși nu vrei să bați câmpii, este important să scrii acolo tot ce te face să te simți mândră, deoarece încerci de fapt să te vinzi pe tine însăți. Dacă ești mai modestă, atunci ți se va părea forțat să scrii despre cât de fantastică ești, dar va trebui, totuși, să înșiri măcar cele mai importante realizări profesionale, dacă vrei să pui mâna pe un loc de muncă bun. Ca să-ți fie mai ușor, cere-i unei prietene să-ți spună care crede ea că sunt calitățile tale și ce a văzut în timp că ai fi realizat tu.
5. Personalizează aplicația
Dacă aplici pentru un job de chelneriță pune accent pe cursurile de igienă și economie pe care le-ai făcut, dar dacă vrei să te angajezi pe post de asistent personal, încearcă să subliniezi organizarea de care dai dovadă și limbile străine pe care le cunoști. În plus, pentru fiecare loc de muncă la care aplici, realizează și o scrisoare de intenție, dar nu o copia de pe internet ci fă ceva care să te scoată din anonimat și adaptează-ți CV-ul în funcție de postul cerut. Dacă vrei să personalizezi CV-ul, poți omite anumite informații irelevante pentru unele job-uri sau poți pur și simplu schimba ordinea coloanelor, ca să iasă în evidență ceea ce trebuie în fiecare loc.
6. Folosește fontul adecvat
Cele mai potrivite fonturi pentru un CV și o scrisoare de intenție sunt cele mai sobre, care inspiră profesionalism, precum Ariel, Times New Roman și Verdana, cât despre cele amuzante sau copilărești cum sunt Comic Sans, Century Gothic și Bradley Hand ITC, acestea trebuie ocolite. Fontul pe care îl alegi vorbește pentru tine despre personalitatea și profesionalismul tău, așa că ai grijă sub ce formă scrii.
7. Compune o scrisoare de intenție
Adesea, scrisoarea de intenție este cea care face diferența. Dacă o faci bună, îți crești semnificativ șansele de angajare. Aceasta este coazia ta să explici de ce ai aplicat pentru un anume loc de muncă, de ce crezi că ești persoana potrivită și de ce experiența și abilitățile tale sunt benefice firmei respective, așa că nu copia un șablon de pe internet ci personalizeaz-o.
7 sfaturi pentru îmbunătățirea CV-ului
Să aplici pentru un loc de muncă este mult mai simplu dacă ai un CV care se face singur remarcat.