În continuare sunt prezentate câteva simptome la care ar trebui să fii atentă, pentru a evita problemele de sănătate.
1. Oboseală și iritabilitate
Afecțiunile tiroidei îți afectează starea de spirit și nivelul de energie. În acest sens, hipotiroidismul cauzează oboseală și pierderea rezistenței și este de multe ori însoțit de probleme cu somnul.
2. Schimbări ale pulsului
Pulsul este, de bocei, situat între 60-100 bătăi pe minut, dar cum tiroida afectează aproape orice organ din corpul uman, acest lucru se poate schimba. Oamenii care suferă de tiroidă pot observa bătăi ale inimii mai rare sau chiar mai dese.
3. Schimbări dramatice de greutate
O schimbare drastică de greutate, fie în minus fie în plus, este cel mai obișnuit simptom de boală tiroidă. Diferența de 10 kilograme în doar un weekend se întâmplă destul de rar, dar indică, de cele mai multe ori, un nivel prea scăzut sau prea ridicat al hormonilor secretați de tiroidă.
4. Piele uscată sau unghii casante
Pielea uscată și cu mâncărimi este un semn de boală a glandei tiroide. De asemenea, ar trebui să te îngrijorezi, dacă unghiile tale devin casante sau le apar brusc linii albe verticale.
5. Probleme cu reglarea temperaturii corporale
Boala tiroidă îți poate afecta capacitatea corporală de a-ți regla temperatura. S-ar putea să ai frisoane sau să transpiri excesiv.
6. Probleme ale gâtului
Umflarea, mărirea sau diminuarea vizibilă a circumferinței gâtului sunt un semn de probleme cu glanda tiroidă. Ai grijă să fii atentă la asemenea simptome.
7. Crize musculare și spasme
Hipotiroidismul include diverse dureri ale corpului, iar cea mai frecventă este inflamația sau chiar apariția unei tumori la nivelul mușchilor de la ceafă.
Cum să îți verifici singură tiroida
Deși această metodă este una care oferă doar parțial indicații, ea te poate salva de complicații ulterioare. Este ușor de făcut și nu afectează în nici un fel sănătatea ta. Între orele 22:00 și 00:00 desenează cu iod pe una dintre încheieturile de la mână un fel de tablă de X și 0. Dimineața, dacă este tot acolo e în regulă, dar dacă a dispărut este semn de insuficiență de iod.
Ține cont și de faptul că simptomele de mai sus pot fi prezente în mai multe afecțiuni, dar totuși, dacă ai vreunul dintre ele ar trebui să faci mai multe investigații medicale.