Cand vine vorba de slabit si de topirea kilogramelor, acest lucru implica mai mult decat simplul fapt ca mananci mai bine, mai sanatos sau ca te antrenezi la sala. Daca vrei sa iti cresti sansele in mod dramatic si sa ai succes pe termen lung, atunci gandeste-te ca va fi nevoie sa iti modifici comportamentul si obiceiurile din jurul meselor tale si activitatii tale fizice.
Incearca urmatoarele trucuri simple timp de o saptamana - cate unul in fiecare zi - pentru a invata cum sa abordezi alimentatia si exercitiile fizice in mod diferit.
Duminica: planifica-ti mesele pentru saptamana care urmeaza
Alimentatia ta poate deveni la fel de haotica si de dezorganizata ca orice alta activitate care nu a fost bine gandita in prealabil. Planificarea etapelor si meselor te poate ajuta sa te incadrezi intr-un "buget" al caloriilor, vei reduce astfel factorul zilnic de decizie (nu mai trebuie sa te gandesti in fiecare zi la ce vei manca) si vei preveni supra-alimentarea (nu vei manca mai mult decat are nevoie corpul tau). Aloca-ti ceva timp in ziua de duminica pentru a te gandi la un plan pentru toata saptamana. Incepe cu cateva alimente si mancaruri de baza pe care sa le mananci in fiecare zi si adauga alte preparate pentru a-ti diversifica mesele. Fa-ti o lista de cumparaturi pe masura ce iti vin alte si alte idei. De asemenea, ia in considerare programul tau. Inainte de a incepe saptamana (despre care stii deja ca va fi aglomerata), prepara-ti duminica mai mult de o portie dintr-un anumit fel de mancare, astfel incat sa te poti bucura de resturile din acel aliment de-a lungul saptamanii.
Luni: gestioneaza-ti timpul cu intelepciune
Esti ocupata, fara indoiala. Dar esti atat de ocupata pe cat crezi ca esti? Este timpul sa te uiti cu atentie la modul in care iti petreci timpul - vei fi capabila sa iti reorganizezi activitatile sau sa le elimini cu totul din programul tau. Probabil ca ai mai auzit urmatoarele sfaturi si inainte, dar le-ai incercat cu adevarat? Acum este momentul sa le dai o sansa:
* combina sarcinile (de exemplu, impacheteaza-ti pranzul pentru a doua zi in timp ce prepari masa de seara);
* imparte activitatile (de exemplu, roaga-l pe sotul tau sau pe copii sa faca anumite activitati marunte in casa, pentru ca tu sa castigi timp pentru exercitiile tale fizice);
* fa-ti o lista realista cu activitati (fa cele mai importante lucruri si activitatile cele mai putin importante le poti desemna altora)
* eficientizarea activitatilor (de exemplu, fa-ti o lista de cumparaturi si cumpara numai obiectele de pe acea lista, ca sa nu mai pierzi timpul ratacind printre raioane).
Marti: urmeaza un program de alimentatie
Cine nu a sarit peste o masa sau doua in speranta ca va grabi "topirea kilogramelor"? Ei bine, nu ar trebui sa faci asta. Corpul tau are nevoie de un aport regulat de nurienti pentru a functiona corespunzator. Daca lasi sa treaca perioade lungi de timp inainte de a te "alimenta", acest lucru poate duce la simpotime fizice nedorite, cum ar fi durerile de cap, letargie, foame intensa si supra-alimentatie. Iar dupa cum vezi (ca sa nu inveti pe calea cea grea), este considerabil mai dificil sa faci alegeri sanatoase atunci cand esti infometata si raionul de prajituri ti se pare o idee buna atunci cand simti ca mori de foame. Incearca sa nu lasi sa treaca mai mult de 4 ore intre mese si gustari si pastreaza la indemana cateva gustari sanatoase.
Miercuri: Stabileste regula "se mananca doar in bucatarie"
Cat de des mananci pe canapea, in fata televizorului din sufragerie? Sau iti bei cafeaua si rontai ceva in baie? Multi oameni nu se gandesc sa bea cafea sau sa manance in baie. Dar cei mai multi dintre noi nu au nicio problema sa manance in alte camere, iar asta nu este bine. Nu este recomandat sa mananci in alta parte - cu exceptia bucatariei - deoarece mancatul legat de un anumit element (cum ar fi o camera) poate declansa mancatul chiar si in situatiile in care nu iti este foame. Iar in acest fel se nasc obiceiurile proaste. Pe viitor, incearca sa mananci doar in bucatarie, nu in dormitor sau in sufragerie.
Joi: Incearca sa nu faci nimic altceva in timp ce mananci
Multitasking-ul are o reputatie arhi-cunoscuta la birou si in mediul de la serviciu, dar atunci cand vine vorba de alimentatie, pur si simplu nu este un lucru inteligent. Atunci cand mananci in timp ce faci alte lucruri - cum ar fi sa conduci masina sau sa te joci pe telefon - ai mai putine sanse de a observa cat de mult mananci sau cat de satula te simti, deoarece atentia ta este impartita. Asa ca lucreaza la capitolul "singularitate" si concentreaza-te doar asupra mancarii din farfuria ta; chiar daca ti se pare ciudat la inceput, incearca sa nu faci nimic altceva in timp ce mananci. Scopul este sa iti cresti puterea de constientizare in ceea ce priveste ce si cat de mult mananci.
Vineri: Primeste sprijin si ajutor
Nu alege sa mergi singura pe drumul dietei si curei de slabire - doar daca VREI sa faci lucrurile sa fie si mai grele pentru tine. Cercetarile arata ca schimbarea si mentinerea comportamentelor sanatoase se face mult mai usoar daca sunt facute cu sprijin din partea altora. Cei mai multi prieteni si chiar membri ai familiei vor sa te ajute in efortul tau de a slabi si de a topi kilogramele, dar mai intai trebuie sa stii cum te pot ajuta acestia; asa ca ajuta-i pe ei sa te ajute pe tine. Fii clara cu privire la sprijinul de care ai nevoie. In loc sa spui "Ajuta-ma sa mananc mai sanatos si sa ma antrenez mai mult", spune "Poti sa mergi cu mine pentru a face o plimbare de 20 de minute dupa cina, lunea si miercurea?" sau "Ar fi minunat daca mi-ai putea oferi un bol mai mic de popcorn in loc de un bol de inghetata, ca gustare de seara".
Sambata: Preia din nou controlul gandurilor si actiunilor tale
La fel cum o camera sau un anumit spatiu din casa iti poate declansa dorinta de a manca, gandurile pot, de asemenea, sa te seteze pe modul de a manca nesanatos si necuviincios. Daca mananci un fursec cu ciocolata de fiecare data cand vezi o reclama in care sunt incluse fursecuri, vei incepe sa tanjesti dupa dulciuri si fursecuri si sa simti ca TREBUIE sa mananci un astfel de produs de fiecare data cand ti se intampla sa te gandesti la fursecuri. Este timpul sa tai legatura dintre gandurile tale si alimentatie. In loc sa te indrepti direct catre dulapul din bucatarie in care tii dulciurile, distrage-ti atentia facand altceva imediat dupa ce ai avut acel gand, o anumita activitate care iti tine mainile prea ocupate sau gura prea ocupata - de exemplu, poti sa iti faci unghiile sau sa suni o prietena foarte buna. Sursa: prevention.com.
Citeste si: Acest film te va face sa te gandesti de doua ori inainte de a manca junk food
Beneficiile yoga pe termen scurt, mediu si lung
Sa fie asta cea mai buna dieta pentru slabit?
Dieta: "Trisezi" toata ziua sau alegi un singur "rasfat" pe zi?
5 obiceiuri sanatoase pe care sa le adopti la birou, ca sa nu te ingrasi