Există câteva moduri în care oricine poate trece peste timiditate și recăpăta controlul asupra propriei vieți, însă trebuie să înțelegi mai întâi de unde se trage această problemă.
Factorii care influențează personalitatea cuiva:
1. Genetica
Cercetările sugerează că timiditatea e o moștenire genetică, dar este important de înțeles că aceasta nu se transmite la fel precum culoarea ochilor sau a părului, dar că asemenea lor, se poate schimba în timp.
2. Modalitatea de creștere
Copiii ținuți sub atenta supraveghere a părinților ajung să fie mai timizi, deoarece regulile și grija excesivă a acestora sunt comportamente care îi fac pe cei mici să fie mai reținuți.
3. Experiențele de viață
Dacă cineva își bate joc de copil sau la locul de muncă colegii sunt răutăcioși, iar așa zișii prieteni fac mereu glume pe seama cuiva, aceste atitudini duc la prea multe situații în care o persoană se simte jenată și de aici rezultă teama de a mai avea vreun contact uman natural.
4. Stimă de sine scăzută
Stima de sine scăzută duce la căutarea constantă a aprobării pentru orice decizie trebuie luată și neglijarea propriei vieți. Situația se poate îmbunătăți însă cu multă răbdare și practicarea unor exerciții de socializare.
Cum să depășești timiditatea
1. Încet, dar sigur
Trebuie să fii hotărâtă să faci o schimbare, chiar dacă viața ta este cu totul diferită de cum ai vrea să arate. Caută frumusețea în fiecare lucru pe care-l întâlnești și situație în care te afli, fii fermă pe poziții și avansează ușor, dar sigur, către țelul tău.
2. Continuă
Nu te da bătută când viața pare să te doboare, continuă să lupți, fii tu însăți și ai curajul să spui ce crezi. Va fi greu să treci de la a fi o persoană timidă la una extrovertită și vei dori de multe ori să renunți, pe măsură ce te vei regăsi în situații în care n-ai mai fost, dar dacă vrei să-ți depășești timiditatea, trebuie să perseverezi.
3. Exersează
Comportă-te cum ai vrea să fii de fapt, adică cu încredere, ca și când ști ce faci, chiar dacă n-ai nici cea mai mică idee. Exersează până când totul va veni natural.
4. Implică-te
Pentru a-ți putea depăși timiditatea, fii pregătită să abordezi tot felul de oameni, astfel vei descoperi că unii chiar îți seamănă și îți vei putea face noi prieteni. La început, poartă discuții de complezență cu câte o persoană, apoi încearcă să pătrunzi în grupuri mici și să-ți spui părerea. Nu te da bătută dacă la început nimeni nu pare a fi de aceeași părere cu tine, poate că ai ajuns doar în grupul nepotrivit.
5. Dă-ți seama de ce ești timidă
Identifică ceea ce te face să fii retrasă, ca să știi exact cu ce ai de-a face. De exemplu, poate fi vorba despre faptul că nu ai încredere în tine și doar pe acest lucru trebuie să te concentrezi.
6. Învață să primești critici
După ce te-ai hotărât să nu mai fii timidă, trebuie să nu mai lași părerile altora să te influențeze atât de mult, dar în loc să te retragi în tine, să te superi sau să te aperi excesiv, învață să folosești criticile în mod constructiv și să te schimbi doar în acele arii în care crezi că ai nevoie de îmbunătățiri.
7. Fii comunicativă
Oamenii timizi par adesea rigizi sau în lumea lor și de aceea nici nu sunt abordați de alții. Încearcă să fii mai relaxată, pentru a nu exclude pe nimeni și păstrează un ton prietenos în orice discuție. Această atitudine te va ajuta să te calmezi și să nu te mai simți exclusă.
7 trucuri pentru a-ți depăși timiditatea
Uneori, timiditatea este o povară, pentru că mintea și sufletul sunt într-o permanentă luptă, iar adunările sociale, unde trebuie să vorbești cu lumea și, eventual, să-ți faci prieteni, reprezintă adevărate provocări.