Primele întâlniri amoroase nu fac nici ele excepție, iar riscul de a fi respins e și mai mare, însă traiul în frică nu este o soluție, mai ales că există metode în care poți trece peste timiditate.
1. Începe cu pași mici
Interacțiunile minore, fără posibilitate de a fi respinsă, te vor ajuta să capeți încredere în tine. Începe prin a saluta pe cineva pe lângă care treci pe stradă și a vorbi cu un coleg de muncă în pauza de masă, persoane cu care în mod normal nu vorbești și astfel îți vei intra în mână. Treci peste preconcepțiile că oamenii sunt răi și nepoliticoși din start și încearcă să pari mai abordabilă. Vei vedea astfel că oamenii din jurul tău sunt de fapt mai amabili decât credeai și te vei bucura mai mult de fiecare interacțiune socială.
2. Lucrează la contactul vizual
Acesta este unul dinte componentele esențiale ale limbajului nonverbal, mai ales la întâlniri. Chiar dacă uneori ți se va părea dificil și chiar inconfortabil să menții contactul vizual cu anumite persoane, când vei trece cu bine peste aceste situații, vei avea parte de legături mai trainice și mai personale. Începe prin a exersa cu prietenii tăi și observă cât de calmă te vei țimți în timp, știind că vă puteți vedea fără a vă judeca. Mai poți exersa ținând fruntea sus când mergi pe stradă, pentru a avea contact vizual cu străinii timp de câteva secunde și a le zâmbi uneori, fără a ți se părea ciudat sau cu subînțeles. Vei vedea că oamenii au tendința să-ți zâmbească înapoi, ceea ce te va face să te simți mai bine și să ai încredere în forțele proprii.
3. Ieși din zona ta de confort
Se știe că oamenii timizi se limitează singuri și își găsesc diverse scuze pentru a face sau nu ceva, dar viața este despre aventură și ambiguitate, nu doar despre a fi în siguranță tot timpul. Dacă vrei să evoluezi, trebuie să ieși ușor ușor din zona ta de confort. Singurul mod de a depăși o fobie este să o confrunți, deci dacă ți-e frică să te duci singură la o petrecere, nu sta acasă bosumflată, mai bine găsești pe cineva care să te însoțească și acolo vă veți face împreună prieteni noi, intrând în vorbă cu alte persoane.
4. Observă
Vezi ce fac sau spun prietenii, colegii și rudele tale în situații similare, pentru a știi cum e mai bine să te comporți în anumite situații stresante. Este foarte bine să înveți de la ații, acest lucru te va face să fii mai stăpână pe propria viață, dar nu face doar ce fac alții ci analizează dacă în cazul tău funcționează sau nu și dacă cei din jur te primesc cu brațele deschise.
5. Fii tu însăți
Nu mai sta pe gânduri, ci acționează! Ține cont de faptul că în timp ce tu stai să te gândești la avantaje și dezavantaje, la cât de potrivit este un bărbat pentru tine sau nu, altcineva vine și-ți fură oportunitatea din față. Relaxează-te și conștientizează faptul că uneori este în regulă să te simți nelalocultău, dar nimeni nu se naște învățat. Toată lumea are îndoieli uneori.
6. Cealaltă persoană este imperfectă
Conștientizează că interacționezi cu o altă persoană, care are propriile seturi de valori și îi plac anumite lucruri, dar doar pentru că nu sunteți de acord în anumite privințe, nu înseamnă că nu aveți nici o șansă de a vă înțelege. Încearcă să accepți și părerile altora, rămâi calmă când interacționezi cu cineva și astfel vei căpăta mai multă încredere în forțele tale. Pentru a aborda pe cineva, nu trebuie să fii perfectă, dar construiește-ți personalitatea și intelectul astfel încât să te placi în primul rând tu pe tine însăți și în al doilea rând să nu-i plictisești pe toți cei din jur, chiar dacă oricum nu ai cum să-i mulțumești pe toți.
6 sfaturi pentru a-ți depăși timiditatea
Dacă ești timidă nu este un capăt de țară, doar că viața devine mai grea și evenimente precum a merge la un interviu sau a vorbi în fața unei adunări sunt de neînchipuit pentru anumiți oameni.