Aceste exerciții nu necesită echipamente sofisticate și au fost testate de către specialiști, dovedindu-se a fi extrem de eficiente.
1. Vorbește cu copilul interior
Unii oameni nu se simt confortabil când se privesc în oglindă și nu au cum să-și spună singuri lucruri pozitive, mai ales dacă nu le place cum arată. Dacă te afli într-o astfel de situație, încearcă în fiecare zi să spui ceva frumos în fața unei poze de-ale tale din copilărie. Îți vei dori astfel să protejezi acel copil pe care-l vezi în poză, chiar dacă este o altă versiune de-a ta.
2. Un lucru bun pe zi
Ține un jurnal și scrie în fiecare zi câte ceva bun ce se întâmplă în viața ta. Poate fi ceva pe cât de simplu ca un ceai savurat în liniște sau o plimbare prin parc într-o zi însorită, orice ți-a oferit măcar un pic de mulțumire în ziua respectivă. Poate că ți-ai făcut un nou prieten sau ai văzut trailerul unui film frumos, dar încearcă să faci din acest jurnal un exercițiu zilnic.
3. Ascultă melodia preferată
Gândește-te la o melodie care te face să zâmbești sau te calmează și asigură-te că o ai pe telefon. Încearcă să ai mereu la tine o pereche de căști, pe care s-o poți folosi oriunde și ascultă melodia de câte ori te simți copleșită. Vei descoperi astfel că lucrurile pe care le știi te ajută să îți găsești locul în lume, iar dacă nu poți asculta melodia oricând, atunci încearcă măcar să o freonezi sau să o cânți în minte.
4. Întocmește o listă și fă măcar jumătate din lucrurile trecute pe ea
Este foarte ușor să te cuprindă anxietatea când ai foarte multe lucruri de făcut și nu știi de unde să începi, deci înainte de a te culca întocmește o listă cu ceea ce ai de făcut a doua zi, mai uită-te o dată peste ea când te trezești, rearanjează opțiunile în funcție de priorități și pune-ți în minte să realizezi măcar jumătate dintre lucrurile trecute pe listă. Nu te stresa încercând să realizezi totul și ia-le pe rând. Vei vedea că simplul fapt că poți bifa câte ceva în fiecare zi îți va oferi o satisfacție foarte mare, care face ca nivelul dopaminei din creier să crească.
5. Concentrează-te pe respirație
Dacă repiri adânc vei suplimenta rezervele de oxigen din creier, ceea ce stimulează sistemul nervos și te calmează. Fără a intra neapărat în procese complicate de cum poți să numeri în timp ce respiri, asigură-te măcar că stai confortabil și respiri de exemplu 5 secunde pe nas și expiri alte 5 secunde pe gură. Fă acest exercițiu până te relaxezi.
6. Exercițiul 54321
Unul dintre modurile în care poți reveni cu picioarele pe pământ când ai un atac de panică este să te concentrezi pe 5 lucruri pe care le vezi, apoi 4 lucruri pe care le auzi, 3 lucruri pe care le simți, 2 lucruri pe care le miroși și 1 lucru pe care-l poți gusta. Acest exercițiu izolează simțurile și te împiedică astfel să te simți copleșită.
7. Alungă gândurile negative
Ține un elastic la mână și de câte ori te inundă gândurile negative trage-l de trei ori, nu atât de tare încât să te doară foarte mult, dar destul încât creierul tău să se gândească la o frază motivațională de câte ori o faci. Această frază poate fi: „Nu voi lăsa anxietatea să mă controleze.”
8. Butonul ajutător
Acesta nu poate fi făcut chiar tot timpul, dar fă rost de un buton cu click folosit în dresajul animalelor și apasă-l de 3 ori de fiecare dată când când ai o emoție pozitivă. Dacă te face cineva să zâmbești sau ai vorbit la telefon cu o prietenă ce te-a binedispus, atunci apasă pe buton. Organismul tău va asocia acel sunet cu câte o doză de serotonină, iar apoi când te vei simți deprimată sau anxioasă vei putea apăsa automat butonul pentru a contracara acest sentiment cu un antidepresiv placebo.