Iată carte sunt cele mai mari 8 greșeli pe care le face cineva când se spală pe dinți și ce poți face ca să eviți agravarea problemelor dentare.
1. Apeși prea mult pe periuță
Când apeși prea tare periuța, poți observa cum se îndoaie perii și asta înseamnă că depozitele de murdărie nu se curăță corespunzător, ceea ce poate duce la probleme gingivale.
2. Ignori mâncarea
Știe toată lumea că dacă mănânci prea multe dulciuri faci carii, dar pentru a menține sănătatea dinților, ai nevoie să mănânci alimente care conțin calciu, fosfor și fluorină. Printre alimentele care conțin cel mai mult calciu se numără lactatele, coaja fructelor și a legumelor, peștele și fasolea, iar câteva dintre acelea cu fosfor sunt peștele, cerealele, nucile și grăunțele. Cât despre fluorină, de obicei, o extragem din apă, dar dacă trăiești într-o zonă săracă în așa ceva, poți consuma mai mult lapte și sare.
3. Nu folosești dispozitive speciale de curățare
Nu prea contează cât de tari sunt perii de la periuța ta de dinți, pentru că indiferent de duritatea lor, tot nu pot îndepărta toate rezidurile. Tocmai de aceea este foarte important să cureți spațiile dintre dinți cu ață dentară și pentru anihilarea bacteriilor bucale să folosești apă de gură. De asemenea, poți face rost de o periuță inter-dentală sau un irigator oral, care este ca un fel de duș pentru dinți și gingii.
4. Nu ai grijă de gingii
Dacă gingiile tale sunt slăbite poți face paradontoză, adică să ți se inflameze gingiile, să se moaie, să sângereze și să lase rădăcina dințiloe goală, ceea ce duce, într-un final, la căderea dinților. Pentru a-ți întări gingiile, masează-le cu periuța de dinți sau degetul, folosind mișcări circulare. Mănâncă hrană solidă, pe care s-o mesteci bine înainte de înghițire și clătește-ți gura cu soluție salină. Dacă deja îți sângerează gingiile, atunci fă o vizită la medicul stomatolog.
5. Îndepărtarea tartrului
Tartrul dentar este un produs solid format din minerale și salivă amestecate cu resturi de mâncare. Are culoarea galben-maronie și nu poate fi îndepărtat cu o simplă periere. Placa dentară și tartrul sunt responsabile de paradontoză, inflamații și distrugerea oaselor din jurul dinților. Tartrul poate deveni tare ca piatra, moment în care se îndepărtează numai cu instrumente speciale, de către un dentist. Pentru a evita astfel de complicații trebuie să ai parte de o curățare metodică cel puțin o dată pe an, unde dentistul îți poate spune care este cea mai bună metodă pentru îngrijirea dinților tăi.
6. Crezi că ești prea mare pentru aparat dentar
Foarte mulți oameni consideră că își pot îndrepta dinții doar când sunt mici sau cel mult adolescenți și când ajung la maturitate cu anumite probleme cred că este prea târziu să-și pună aparat dentar, dar aceasta este concluzia greșită. Un zâmbet frumos este principalul motiv pentru care trebuie să ai parte de tratamentul corect, deoarece dacă ai o problemă cu dinții, îți pot apărea mai multe carii, care fac dinții să cadă singuri. Dacă ți-e rușine să porți aparate dentare obișnuite, clasice, atunci te poți sfătui cu dentistul tău pentru unul invizibil, care deși costă mai mult, este amplasat în spatele dinților, așa că nu ezita să-ți faci o programare la un ortodontist.
7. Mesteci într-o singură parte
Mestecatul acționează ca un scrub pentru dinți, care se curăță astfel singuri, dar dacă mesteci într-o singură parte a gurii, poți face carii invizibile, care îți macină dinții pe dinăuntru. Pe lângă acest lucru, mestecatul pe o singură parte dezvoltă mușchii doar din acea parte a gurii și ajungi, la un moment dat, să fii asimetrică sau să te doară măselele și obrajii sau chiar să ai probleme cu auzul. Fii atentă când mănânci și ai grijă să consumi mâncare solidă, fructe și legume.
8. Copiii sunt învățați incorect să aibă grijă de sănătatea orală
Unii părinți consideră că nu este nevoie să aibă grijă adecvată de dinții de lapte, pentru că aceștia sunt oricum temporari, dar un copil ar trebui să știe ce este bine și ce este rău să facă, deoarece dinții se schimbă relativ repede, însă obiceiurile nepotrivite rămân mai mult timp. În această ordine de idei, este recomandat ca periajul dinților să dureze în jur de 3 minute și să se facă de sus în jos