1. Somnul
Lipsa somnului este ceva ce nu poți evita când ești proaspătă mămică și nici nu te prea poți relaxa altfel, deoarece ai o mică ființă care depinde de tine. Nu există metode magice care să-ți facă copilul să doarmă când vrei tu. El va adormi la un moment dat, dar doar când va vrea.
2. Prietenii
Prietenii care au copii vor reprezenta un sprijin foarte bun, deoarece știu prin ce treci și îți pot împărtăși din experiențele lor. Cei fără copii s-ar putea să se arate un pic interesați la început, dar să le treacă repede, însă nu te descuraja, poate că nu te vor mai băga atât de mult în seamă doar pentru că ei nu au ajuns încă în stadiul tău de maturitate sau doar că nu vor să te deranjeze, dar acest lucru nu înseamnă că nu mai țin la tine sau că i-ai pierdut definitiv. În schimb, există și prieteni care te vor surprinde, cei fără copii, care până nu demult pretindeau că nu le plac copiii, dar care acum sunt unchi și mătuși excelente pentru al tău.
3. Familia
Familia ta este piatra ta de temelie, deoarece membrii ei sunt dispuși să te ajute oricând, atât cât poate fiecare. De exemplu, mama și tatăl tău au trecut deja prin ce treci tu, deci îți înțeleg sentimentele mai bine decât oricine, așa că lasă-i să te ajute cât mai mult.
4. Dragoste
Îți iubești partenerul, familia și prietenii, nu uita acest lucru, dar nu considera că știi ce înseană dragostea de toate felurile, deoarece ceea ce simți pentru copilul tău este unic. Este vorba aici despre o dragoste protectoare și necondiționată, indiferent de câte ori vomită pe tine sau de câte ori te trezește noaptea.
5. Tristețe
Este în reulă ca uneori să fii tristă, deoarece ai creat o persoană nouă cu totul, dar bagă de seamă că este ceva incredibil, chiar dacă mintea și trupul tău au nevoie de timp ca să se refacă. Dacă ești tristă nu înseamnă că ești nerecunoscătoare de venirea pe lume a copilului tău sau că nu ești pregătită să fii mamă, doar că este o schimbare majoră în viața ta și orice schimbare de asemenea anvergură necesită o perioadă de adaptare.
6. Comparațiile
Deși este extrem de greu de făcut, încearcă să nu te compari cu alți părinți sau pe copilul tău cu alți copii, deoarece fiecare este unic și special în felul lui și ceea ce e bine pentru o familie poate să nu fie și pentru cealaltă. Copilul tău se va dezvolta în ritmul lui, iar tu nu ai nevoie de griji suplimetare și transformarea vieții într-o competiție tocmai acum. În schimb, felicită-ți prietenele mame pentru succeul lor și lasă-le să facă același lucru pentru tine când treceți câte o etapă din viața celor mici.
7. Prețuiește-ți concediul de maternitate
Nouă luni de sarcină par o eternitate la început, dar nici nu-ți dai seama când trec și urmează concediul de maternitate, apoi imediat trebuie să te duci la muncă, încât ajungi să crezi că ți-ai imaginat totul. Deși poate fi greu să vezi părțile pozitive ale vieții când nu ai destulă energie nici să te ridici dimineața din pat, apreciază timpul acesta și momentele în care ești doar tu cu cel mic, dearece acea apropiere pe care o simți când îți adoarme pe piept și căldura trupului micuț te vor face să zâmbești și peste ani de zile.
8. Spălatul
S-ar putea să simți că ai o relație mai strânsă cu mașina de spălat decât cu partenerul tău, deoarece odată cu copiii apar și foarte multe haine care trebuie spălate foarte des, dar și păturici speciale, biberoane care trebuie dezinfetate și alte aparate de curățat. Partenerul tău trebuie să se obișnuiască cu situația împreună cu tine și să găsiți alte metode de a menține vie relația voastră.