În continuare este o listă cu 8 dintre cele mai periculoase obiecte, care nu este bine să aibă mai mult de un utilizator, indiferent cât de apropiate sunt persoanele și care ar fi igiena aplicată.
1. Rujul și strugurelul
Când prietenele își uită trusa de machij acasă, s-ar putea să fii tentată să le oferi produsele tale, dar n-ar trebui să faci asta. Boli precum herpesul se pot lua foarte ușor chiar dacă persoana respectivă nu are o iritație vizibilă, deoarece virusul este prezent în mucoasa gurii și salivă, iar în acest moment, nu există încă un leac 100% pentru herpes. Dacă virusul s-a manifestat deja, nu mai folosi rujul împrumutat. După ce iritația se duce, mai bine cumperi unul nou, ca să previi boala să reapară. Pentru a evita acumularea de praf și bacterii, folosește un șervețel curat cu care să îndepărtezi din când în când primul strat de ruj.
2. Căștile
Fiecare persoană are un set de bacterii proprii în cerumenul din ureche și când îți împrumuți căștile provoci un dezechilibru, care poate duce la o infecție a urechii. Poți îndepărta ceara de pe căști folosind un bețișor de ureche înmuiat în hidrogen peroxid, dar evită să aplici prea mult lichid, ca să nu strici interiorul căștilor. În cazul în care le folosești des, asigură-te că îți cureți căștile cel puțin o dată pe săptămână.
3. Bigudiurile și clamele de păr
Este o idee proastă să împrumuți cuiva orice accesoriu de păr care vine în contact direct cu scalpul tău. Fungii și larvele de păduchi se răspândesc foarte ușor prin intermediul bentițelor, clamelor, elasticelor și bigudiurilor. Clamele moi ar trebui spălate la câteva săptămâni, în funcție de cât de des se folosesc și cele de metal pot fi ușor spălate cu săpun și apă caldă, dar trebuie imediat uscate.
4. Deodorantele cu bilă
Chiar și deodorantele cu proprietăți antibacteriene, dar care vin în contact direct cu pielea, pot conține bacterii. Până la urmă, bacteriile cauzează mirosurile neplăcute ale transpirației. Cel mai bine este să folosești deodorantul imediat după ce ai ieșit din duș, cât pielea ta este curată. Dacă ai nevoie de-a lungul zilei de o împrospătare, atunci șterge întâi deodorantul cu un șervețel umed.
5. Prosoapele
Scopul principal al unui prosop este să absoarbă maximul de lichid de pe trup, de aceea, chiar și când ești perfect sănătoasă, umiditatea crescută din baie face ca prosopul să devină terenul perfect pentru bacterii și fungi. Experții în igienă recomandă schimbarea prosopului la fiecare 3-4 zile și consideră că este mai bine să-ți usuci hainele și prosoapele la aer, pe balcon, în loc să le lași în baie. Nu uita să-ți usuci prosoapele după fiecare utilizare și să le calci de câte ori le speli.
6. Accesoriile cosmetice și de manichiură
Lamele de ras, epilatoarele, foarfecuțele, pilele ar trebui ocazional dezinfectate, chiar dacă le folosești doar tu. Când sunt folosite mai des, acestea capătă picături microscopice de sânge și nu este bine să le împarți cu altcineva, pentru a evita contaminarea cu herpes sau alte bacterii. După fiecare utilizare, șterge-ți accesoriile cu alcool.
7. Accesoriile de îngrijire a pielii
Pensulele de machiaj, rolele de masaj și bureții speciali pentru fond de ten, toate sunt destul de ușor de curățat. Ele acumulează de-a lungul timpului bucățele mici de piele contaminate cu diverse bacterii și asta poate cauza acnee sau riduri. După fiecare utilizare, spală-ți ușor accesoriile cu apă caldă și săpun, iar odată la 2-3 luni schimbă-le.
8. Papucii de casă
Este normal să le oferi musafirilor papuci, dar mai bine ai cumpăra papuci special doar pentru oaspeți, deoarece când ești încălțată îți transpiră picioarele inevitabil și se creează condiții perfecte pentru dezvoltarea ciupercilor. Evită să te încalți când ai picioarele ude și chiar dacă ai o pereche favorită de încălțări, nu o purta prea mult timp, iar papucii de casă schimbă-i de două ori pe an. În plus, spală-ți periodic toată încălțămintea, dacă materialul permite acest lucru și folosește dezinfectant special pentru încălțăminte.