Toată lumea știe cât este de nesănătos să fumezi, dar la fel ca orice altă dependență, este mai ușor să zici că te lași de fumat decât să o faci cu adevărat, dar pentru că suntem încă în ianuarie, multă lume încearcă acest lucru ca pas din planul pe noul an. Din fericire pentru cei care au mai puțină voință, există mai multe resurse pe care le pot accesa și câteva trucuri de care se pot folosi în demersul lor. Dacă te afli și tu printre cei care se luptă cu dependența de tutun, ia aminte la cele de mai jos.
1. Vorbește cu medicul de familie
Medicul de familie va putea să-ți arate soluții accesibile oricui și să te îndrume către un serviciu de asistență sau măcar un produs farmaceutic care să te ajute.
2. Gândește-te la ceea ce faci
Încearcă să schimbi modul în care privești țigările și când ieși la fumat să conștientizezi ceea ce-i faci corpului tău. Cu cât mai mult te vei concentra pe cât de tare te îmbolnăvește fumatul, cu atât mai mult vei vrea să te lași.
3. Găsește ce să faci
Când poftești o țigară, găsește altceva care să-ți distragă atenția. În acest sens te poate ajuta până și o plimbare de 5 minute, în care să respiri aer cât se poate de curat sau în care pur și simplu să-ți dezmorțești picioarele.
4. Gândește-te la ce pofte ai
Unii oameni descoperă cu stupoare că fumează mai mult după ce mănâncă ceva sau beau alcool. Dacă te afli în aceeași situație, o să te ajute schimbarea obiceiurilor alimentare. De exemplu, dacă poftești la o tigară după ce bei un pahar de vin, treci la o băutură nonalcoolică, dacă vrei să fumezi după ce mănânci, schmbă-ți rutina de după mâncare. De asemenea, te va ajuta dacă după ce iei masa te vei duce să speli imediat vasele, pentru că vei avea altceva de făcut în loc să fumezi.
5. Ocupă-ți mâinile și gura cu altceva
Câteodată, nu cu nicotina se luptă lumea ci cu rutina. Dacă îți menții mâinile și gura ocupate cu altceva, cum ar fi să bei mai multă apă sau să mesteci gumă, vei scăpa mai ușor de acest obicei nociv. Dacă te lași de fumat poți simți că ai pierdut o parte din rutina ta, însă poți lua în continuare acele pauze mult dorite doar că trebuie să faci altceva și să te bucuri mai mult de prospețimea aerului.
6. Gândește-te la beneficii
Beneficiile sunt nu numai pentru sănătatea ta ci și pentru viața ta socială. Pe lângă faptul că vei scădea riscurile unui atac de cord, a unei boli respiratorii, boli vasculare și riscul de cancer, speranța ta de viață va fi mult mai bună, te vei simți mai fit, mai energică și vei putea să te bucuri mai mult de activitățile sportive și în aer liber. În plus, vei economisi foarte mulți bani, deoarece prețul țigărilor crește constant. Pe deasupra, cei din jurul tău îți vor fi recunoscători că nu le mai poluezi aerul și atât hainele lor cât și ale tale vor mirosi mai bine.
7. Petrece mai mult timp cu nefumătorii
Dacă ești înconjurat de fumători îți va fi mai greu să te lași, deoarece fumul și mirosul altora te vor face să poftești. Dacă vei petrece mai mult timp cu nefumătorii vei sta departe de aceste tentații. Nu trebuie să renunți definitiv la toți prietenii tăi fumători, ci doar cât să-ți poți controla poftele.
8. Gândește pozitiv
Pare o prostie să încerci să fii pozitiv atunci când vrei să renunți la o dependență, dar acest lucru te va ajuta să renunți definitiv la țigări. Gândește-te la toți cei care s-au lăsat deja de fumat, unii au făcut-o după mai multe decenii, alții au rărit-o în timp, dar ideea este că se poate, nu e imposibil.
8 metode care te ajută să te lași de fumat
Pentru fumători, câteodată poate fi imposibil de renunțat la țigări, dar iată cum te poți lăsa o dată pentru totdeauna.