Tantrumul poate fi zgomotos, enervant și chiar înfricoșător, dar este un proces normal prin care trece orice copil în perioada de creștere. Este important să știi totuși cum să-ți calmezi copilul fără a-i leza sentimentele și experții îți împărtășesc secretele lor.
1. Lasă-ți copilul să fie supărat, ca să-și înțeleagă sentimentele
Crizele emoționale sunt ceva normal atât pentru adulți cât și pentru copii și toată lumea are nevoie de spațiu și timp pentru a face față sentimentelor. Nu încerca să-ți calmezi copilul. Dacă vă aflați într-un loc unde să se simtă în siguranță, oferă-i timpul necesar să se calmeze singur și spațiu pentru a se manifesta. Dacă în timpul acestor crize copilul aleargă, lasă-l să fugă în voie, dar asigură-te că nu se lovește.
2. Nu-ți învinovăți copilul
Crizele copiilor, mai ales cele care se întâmplă în public, sunt adesea judecate aspru de către cei din jur, deoarece oamenii nu sunt de acord cu zgomotul, alergatul și alte manifestări isterice, dar ține minte însă că un copil nu se poate controla la fel de bine precum un adult. În aceste situații nu trebuie să dai vina pe copil pentru cum se manifestă sau ce zic oamenii despre voi. Nu o lua personal, deoarece chiar dacă cel mic țipă direct la tine, nu o face neapărat pentru a-ți răni sentimentele, ci pentru a-și manifesta frustrările.
3. Ajută-ți copilul să treacă peste probleme
Dacă comportamentul copilului este cauzat de un eșec, atunci ajută-l să învețe mai bine, ca data viitoare să nu mai repete aceeași greșeală. Dacă îl ajuți, tantrumul nu se va mai repeta din același motiv și cel mic va rămâne, în schimb, cu sentimentul de împlinire. Dacă nu-i poți satisface nevoile, oferă-i măcar o alternativă și opțiunea ca data viitoare să-l ajuți.
4. Îmbrățișează-l puternic
Îmbrățișările ferme și puternice fac un copil să se simtă în siguranță și să creadă că ești acolo ca să-l ajuți, chiar dacă nu ești neapărat de acord cu comportamentul lui. În plus, îmbrățișările cresc nivelul de oxitocină, hormonul care reduce stresul și menține echilibrul psihic.
5. Alege-ți cuvintele
Experții spun că cu cât mai gălăgios este copilul tău cu atât mai încet ar trebui să vorbești tu, dar este vorba și despre ce anume îi spui. Nu discuta despre criza respectivă fix în momentul în care se petrece ci, mai degrabă, spune-i ferm că nu va obține ceea ce-și dorește făcând gălăgie și lovindu-te. Discutați împreună comportamentul când toată lumea este mai calmă și folosește cuvinte simple, prin care să explici comportamentul copilului tău astfel încât să te înțeleagă și el.
6. Creează cu calm un mediu confortabil
Încearcă să-i îndrepți atenția către ceva ce-l poate calma, poate fi vorba despre cartea preferată, jucăria preferată sau ceva dulce, deoarece aceste lucruri îl vor ține ocupat și îi vor distrage atenția. Specialiștii au dezvăluit că un copil se poate concentra pe o perioadă destul de mică asupra aceluiași lucru, de aceea este mai ușor de manipulat.
7. Oferă-i copilului tău ceva de mâncare sau posibilitatea unui pui de somn
Amintește-ți cât de rău te simți tu când ți-e foame sau somn, pentru că psihologii consideră că tantrumul poate fi pus pe baza acestor lipsuri. Dacă îl pui să mănânce la desene animate sau îl culci, nu vei mai depune alte eforturi pentru a-l calma.
8. Rămâi calmă
Un copil care plânge poate enerva orice părinte, dar dacă te agiți nu vei putea să-l liniștești și doar veți țipa unul la altul. Respiră adânc și încearcă să-i explici celui mic cu calm, dar și cu fermitate că un comportament haotic nu-l va ajuta să obțină ceea ce-și dorește. Oferă-i un exemplu pozitiv despre cum să facă față emoțiilor negative și veți avea amândoi o viață mai ușoară.
8 moduri de a-ţi stăpâni copilul ca un profesionist
Dacă ai impresia că tantrumul copiilor este cel mai rău lucru la meseria de părinte, trebuie să știi că nu ești singura, ci orice părinte are de-a face, uneori, cu crizele copiilor.