Iată părerea specialiștilor când sunt întrebați de ce elevii și studenții slabi la învățătură ajung să câștige mai mult decât cei de nota 10:
1. Nu le pasă de note
Pentru foarte mulți elevi, notele reprezintă reflecția succesului, dar toate notele sunt subiective și nu depind doar de nivelul cunoștințelor ci și de alți factori, printre care starea în care se afla profesorul când corecta lucrările, mai ales la materiile umaniste. Elevii slabi n-au nevoie de confirmarea catalogului ca să se simtă bine ci își urmăresc țelurile fără să caute aprecierea celor din jur.
2. Nu încearcă să dea bine
Pentru elevii buni, este foarte important să facă o impresie bună părinților și profesorilor, de aceea și încearcă să fie activi, chiar dacă nu-i interesează în mod deosebit o materie, pe când elevii slabi nu încearcă să impresioneze pe nimeni. Chiar dacă își respectă profesorii, ei fac doar ceea ce vor și adesea, rămân cu acest tipar de comunicare când vine vorba despre a vorbi cu șefii.
3. Nu fac totul singuri
Mulți elevi buni se ghidează după principiul că dacă vrei ceva trebuie să muncești din greu, deoarece sunt obișnuiți să controleze în proporție de 100% totul singuri, dar elevii slabi sau mediocri sunt obișnuiți să ceară mereu ajutor. Când devin adulți, oamenii obosesc să fie mereu singuri și celor care au fost elevi excepționali le vine greu să aibă încredere în delegarea sarcinilor către alte persoane.
4. Își permit să fie imperfecți
Unii oameni țintesc doar perfecțiunea, dar este greu să trăiești mereu astfel, deoarece este imposibil să ai succes pe toate planurile. Astfel, oamenii ajung să petreacă ani de zile într-un loc de muncă pe care nu-l plac și se desprind foarte greu de acesta, din cauza nesiguranței că se vor ridica la standardele lor de perfecțiune și-și vor dezamăgi superiorii.
5. Nu se iau prea în serios
Elevii slabi nu fac niciodată ce nu vor, mai ales dacă au impresia că o anumită sarcină nu le va aduce nimic bun pe viitor, ci se concentrează pe lucrurile care chiar îi interesează. Pe când un elev de nota 10 va continua să învețe foarte bine la toate materiile, doar de dragul de a fi în top. Mai târziu, cei care au luat numai premiul I ajung să-și petreacă cei mai frumoși ani chinuindu-se într-o relație toxică sau la un loc de muncă odios, doar pentru a fi încă o dată perfecți și la înălțimea așteptărilor celorlalți.
6. Au și alte pasiuni
Elevii cu note mici își petrec timpul liber dezvoltându-și pasiunile, ei citesc mult, fac sport, dansează și se joacă cu alți copii. Conform psihologilor, elevii cu note mari se relaxează foarte greu, deoarece sunt mereu tensionați și acest obicei le rămâne toată viața, fiind tot timpul anxioși că nu se ridică la nivelul așteptărilor societății.
7. Știu să accepte și eșecul
Cei care nu fac față eșecurilor tratează orice problemă ca pe una imensă, dar elevii slabi la învățătură sunt obișnuiți din timp atât cu notele bune cât și cu cele slabe, iar pentru ei, o notă mică sau un contract nesemnat nu este un capăt de țară, de aceea, în viața reală fac față mai bine greutăților.
8. Sunt dispuși să-și asume riscuri
Cei care n-au avut succes în școală a trebuit să se adapteze situației și și-au permis să viseze cu ochii deschiși, fără să urmărească mereu să-și satisfacă părinții, iar la vârsta adultă îți asumă mai multe riscuri, tocmai pentru că nu se tem de eșecuri.
8 motive pentru care elevii slabi ajung să aibă salarii mai mari decât cei de nota 10
Cei mai mulți părinți încearcă să-și convingă copiii de faptul că notele sunt foarte importante, iar când aceștia primesc o notă proastă, îi ceartă și-i pun să învețe mai mult, dar în realitate, notele din școală nu contează mai deloc.