American Psychological Association a publicat de curând un studiu în Journal of Personality and Social Psychology, care arăta cum comportamentul din liceu influențează succesul în viață și salariul de la vârsta adultă. În acest sens, elevii responsabili, care au fost în stare să mențină un anumit nivel al notelor și erau interesați de lecturile suplimentare, au avut ulterior un succes profesional mai mare, indiferent de IQ sau situația financiară a familiei.
Marion Spengler, autorul studiului, profesor la University of Tübingen, a declarat: „Sociologii sunt mereu interesați de trăsăturile pe care părinții și profesorii reușesc să le transmită copiilor, iar studiul nostru a subliniat faptul că un anumit tip de comportament în liceu asigură efecte benefice pe termen lung în viață.”
The American Institutes for Research a colectat inițial datele de la 346660 de oameni care în anii 1960 erau elevi de liceu și 11 ani mai târziu a primit date de la 81912 dintre aceștia, ca după 50 de ani să vadă cum au evoluat 1952 dintre ei. În timpul colectării datelor din timpul liceului s-au urmărit lucruri precum comportamentul elevilor, trăsături de personalitate, abilități cognitive, situația materială a familiei și alți factori demografici, iar următoare fază a presupus aflarea ocupației, a venitului personal și a educației ulterioare. Rezultatele au arătat că cei conștiincioși în școală au putut urma o facultate și prin urmare au avut parte de locuri de muncă mai bune după 11 sau 50 de ani de la absolvire și la verificare după 50 de ani, toți respondenții au avut rezultate chiar și mai bune. Desigur, cercetătorii n-au fost surprinși de ceea ce au aflat, deoarece căutau doar să dovedească legătura dintre succesul academic și cel din viață.
În plus, datele de la recensământul american din august 2017, efectuat de către Biroul de statistică, au arătat că printre cei cu vârste peste 25 de ani și o diplomă de master rata șomajului era de doar 2.4%, printre cei care aveau o diplomă de licență rata șomajului era de 3.8%, printre cei care au absolvit liceul, dar n-au urmat o facultate, rata șomajului era de 5.1%, iar dintre cei care nu au terminat nici măcar liceul sau nu și-au luat bacalaureatul, 6% erau șomeri. După cum se poate vedea și din statistici, cei care au o educație mai elevată au și parte de un loc de muncă mai sigur.
Cu toate acestea, unii dintre cei cu învățământ superior lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit și ajung astfel să să angajeze pe poziții unde în mod normal nu se cer diplome sau o pregătire anume, având un salariu mai mic decât cel pe care l-ar fi putut avea conform pregătirii.
Comportamentul din liceu prezice cât succes va avea cineva în viață
Cu siguranță ții minte zilele în care părinții tăi te întrebau dacă ți-ai făcut temele sau dacă ai învățat pentru teză, dar fie că-ți vine să crezi sau nu, ei aveau doar grijă de viitorul tău.