Atingerea este primul simț pe care-l folosim pentru a comunica și este vitală pentru bunăstarea noastră, deci iată de ce trebuie să începi din nou să o practici.
1. Atingerea face parte din comunicare
Atingerea este una dintre modalitățile în care oamenii pot comunica încă de la începuturi și poate fi considerată prima formă de limbaj. Ideea conform căreia comunicarea nonverbală este esențială e veche, dar doar studiile recente au reușit să demonstreze că putem interpreta emoțiile și prin atingeri. Astfel poți exprima mai multe lucruri în același timp, precum apreciere, mândrie și satisfacție.
2. Este esențială pentru dezvoltarea unei relații sănătoase
Atingerile într-o relație întăresc legătura și transmit satisfacție, fericire și un oarecare simț de apartenență. Legătura dintre doi oameni poate deveni atât de strânsă prin atingeri încât cercetătorii au descoperit că partenerii de viață trebuie doar să se țină de mână pentru a-și sincroniza undele cerebrale, bătăile de inimă, respirația și a-și alina durerea. Atingerea este atât de puternică încât cauzează partenerului eliberarea de oxitocină, cunoscută drept hormonul dragostei, care este o substanță ce te face să fii fericită, satisfăcută și îndrăgostită.
3. Atingerea este foarte importantă pentru bebeluși
Chiar și atunci când toate nevoile de bază sunt îndeplinite, precum mâncare, odihnă și scutece curate, bebelușii care nu primesc alinare prin atingere pot muri. În plus, dacă aceștia nu sunt îmbrățișați, sărutați, ținuți pe piele, dezvoltarea lor mentală este în pericol.
4. Este cheia sănătății mentale și emoționale
Oamenii sunt animale sociale, deci una dintre nevoile lor de bază este atingerea, care ajută la dezvoltarea relațiilor de încredere, prietenie și dragoste. Atingerile ne ajută să devenim conștienți de persoana noastră și limitele fizice pe care le avem, iar când lași pe cineva să treacă de aceste granițe, permiți strângerea legăturii de prietenie și iubire.
5. Este critică pentru sănătatea fizică
Există deja foarte multe tratamente homeopate ce presupun încorporarea masajelor și pe lângă prețul scăzut în comparație cu medicamentația, acestea funcționează datorită energiei care se creează la atingere. În acest sens, încă din antichitate, atingerea vindecătoare este cunoscută pentru indieni și chinezi, iar în ziua de astăzi, cercetările încep să demonstreze cât de puternică este aceasta. Atingerile reduc anxietatea pacienților cu demență, dar ușurează chiar și durerile celor bolnavi de cancer.
6. Te face să fii mai fericită
Datorită faptului că din creier se eliberează oxitocină, atunci când permiți cuiva să te atingă te simți mai fericită, deoarece acest hormon provoacă scăderea presiunii intracraniene și diminuarea hormonilor stresului, astfel ajungând să te simți mai satisfăcută.
7. Face totul să pară mai real
Dacă poți atinge ceva îți dai seama cu siguranță că este real, spre deosebire de o hologramă pe care o poți doar vedea sau de un miros care cine știe de unde îți vine și cu ce îl confunzi. Gândește-te la cazurile în care nu știi ce să crezi și vrei să ai ceva palpabil.
8. Te poți folosi de atingere pentru a convinge pe cineva de ceva
Studiile au demonstrat că suntem mai dispuși să ajutăm pe cineva dacă rugămintea este însoțită de o atingere, iar chelnerițele primesc un bacșiș mai mare dacă ating în mod subtil clientul pe umăr. Acest fenomen este posibil deoarece astfel dai impresia că ești sincer și de încredere.
8 motive pentru care nu putem trăi fără atingeri
Oamenii au uitat cum să comunice prin atingeri și chiar dacă oferă ocazional câte o strângere de mână, o îmbrățișare, un sărut, tehnologia influențează prea mult relațiile. Avem impresia că astfel suntem mai conectați, dar un ecran nu va fi niciodată capabil să înlocuiască o bătaie pe umăr sau o atingere.