Mirosul face mult mai multe decât să te facă să te simți într-un anume fel, el îți declanșează amintiri puternice, deci hai să descoperim împreună care este adevărata lui valoare.
Mirosurile sunt ținute minte pentru multă vreme
Mirosul se duce direct în acea parte a creierului care procesează amintirile și potrivit cercetărilor, el produce amintiri mai puternice decât orice alt simț. Pentru a înțelege de ce, e important că știi că mintea umană este foarte complexă și are neurotransmițători responsabili de înregistrarea tuturor simțurilor, pe care le transformă în semnale electrice. Celulele citesc informațiile provenite de la simțuri și le transmit apoi mai departe creierului, care este atent chiar și când tu ai impresia că nu o faci. Creierul tău înregistrază de fapt tot ceea ce vezi, auzi sau miroși, ceea ce te poate face să fii nostalgică sau să-ți fie greață. Fiecare om simte într-un anume fel mirosurile și fiecare are un miros specific atașat, drept pentru care chiar dacă două mirosuri sunt asemănătoare, tocmai de aceea, când miroși ceva îți aduci aminte de cineva anume.
Amintirile provocate de mirosuri sunt puternice
Creierului tău îi place să formeze legături puternice între amintiri și simțuri, iar dacă un cântec te poate trimite cu gândul la o zi la mare, mirosul de flori te transpune în grădina bunicii.
Mirosul te poate face să-ți aduci aminte ceva cu mai multe amănunte decât ai trăit la momentul respectiv
Creierul tău înregistrează tot în subconștient, de aceea când îți aduci aminte ceva provocat de un miros ajungi să descoperi mai multe aspecte, deoarece creierul face diferență între amintiri bazându-se pe simțuri. De exemplu, poți uita ceva, dar peste o vreme să miroși un lucru care să te facă să rememorezi totul. De exemplu, mirosul unei mâncări îți poate aduce aminte de o conversație sau îți pot veni mai multe amintiri într-o singură clipă.
Trecutul nu se întoarce, dar poți să călătorești în timp cu ajutorul mirosurilor
Psihologii sunt de părere că mintea înregistrează amintiri încă de când ne-am născut, însă creierul devine conștient abia în jurul vârstei de 5 ani, dar pentru că acesta surprinde tot ce este în jur, cineva își poate aminti anumite lucruri de pe vremea când nu avea încă discernământ. Astfel se explică și sentimentul de deja-vu, când creierul își aduce aminte ceva, dar nu mai poate face diferența dintre realitate și amintire pentru că tot procesul este foarte rapid, ca și când ai trăi de două ori același lucru.
Mirosurile și nostalgia
Majoritatea amintirilor pe care ți le faci sunt înregistrate și diferențiate pe bază de miros și parfumul tău poate lăsa cuiva o impresie despre tine, de aceea simțul olfactiv este atât de important.