Când te gândești cum să obții fructe și legume mai bune la gust și mai sănătoase, într-un spațiu relativ restrâns, ia înconsiderare următoarele combinații:
Legume care cresc bine împreună
1. Roșii cu morcovi
Conform specialiștilor, morcovilor le place mediul mai rece și solul umed, iar roșiile creează exact această atmosferă. Pe de altă parte, morcovii vor proteja roșiile de dăunători, iar rădăcinile lor nu se vor amesteca, deoarece morcovii cresc în pământ, iar roșiile cresc deasupra acestuia.
2. Varză cu mușețel
Această combinație este folositoare întregii grădini, deoarece florile de mușețel vor atrage insectele, ceea ce este bine pentru crucifere precum varza.
3. Broccoli cu ceapă
Ceapa merge foarte bine cu broccoli, pe care chiar îl face să aibă un gust mai bun. Ambele cresc bine în sezoanele mai reci, nu le place vremea caniculară și își oferă reciproc umbră.
4. Pepeni cu plante aromatice
Ambele trebuie să fie polenizate pentru a le fi bine și adăugarea de levănțică, rozmarin, mărar sau pătrunjel va invita insectele în grădină, acestea fiind esențiale pentru pepeni și dovlecei.
5. Ridichi cu spanac
Ridichile țin la distanță dăunătorii de spanac, care atacă doar frunzele lor, nu și rădăcina, adică partea comestibilă.
6. Fasole cu dovleci
Dovlecii, fasolea și porumbul erau mereu crescute împreună, pentru că se ajută reciproc să crească mai înalte și mai puternice, în timp ce injectează nitrogen în sol, care ajută și restul plantelor din jur să fie mai bogate. În plus, dovlecii, crescând pe sol, stârpesc evoluția buruienilor.
7. Salată cu usturoi
Usturoiul crește înalt și produce umbră pentru salată. În plus, acesta alungă în mod natural dăunătorii și salata poate crește mai mare și mai compactă.
8. Castraveți cu mazăre
Rădăcinile vrejurilor de mazăre eliberează nitrogen în sol, care face castraveții să crească mai mari și mai sănătoși.
Legume care nu cresc bine împreună
1. Roșii și cartofi
Este mai bine ca acestea să fie crescute cât mai departe una de cealaltă, ca să nu intervină una în perioada celeilalte de înflorire și coacere și să nu își transmită aceleași boli.
2. Porumb și roșii
Acestea au un inamic comun, deci pot avea aceleași infecții fungice, iar dacă sunt plantate prea aproape una de cealaltă riști două culturi, nu numai una.
3. Castraveți și salvie
Deși în preparatele cosmetice combinația este foarte bună, în grădină trebuie evitată, deoarece castraveților nu le place mai nici o plantă aromatică, iar mirosul salviei poate influența calitatea castraveților.
4. Ridichi și isop
Ridichilor nu le merge bine când simt isop prin preajmă, acestă plantă făcând parte din aceeași familie cu menta. Isopul merge mai degrabă lângă varză și struguri, unde ține la distanță insectele.
5. Ceapă și mazăre
În mâncăruri dau o aromă deosebită, dar în grădină trebuie ținute la distanță una de cealaltă, deoarece usturoiul, ceapa și arpagicul au tendința de a-și extinde rădăcinile și a absorbi astfel toți nutrienții din solul vrejurilor de fasole sau mazăre.
8 perechi de legume cărora le merge bine împreună și 5 cărora nu
Foarte multe familii au început să crească legume fie în ghivece, pe balcon, fie în curte, la țară, iar grădinăritul devine din ce în ce mai practicat, dar este esențial să știi teoria înainte de a te apuca să plantezi ceva.