Motivele pentru care cineva cultivă ceva sunt diverse, unii adoră să vadă cum crește ceva pus de mâna lor, alții preferă să mănânce astfel alimente mai curate, mai naturale, în plus, beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate, iar lucrul cu pământul oferă o anumită protecție împotriva bacteriilor. Indiferent de motivul pentru care te apuci de grădinărit sau de momentul anului când decizi ca acesta să fie hobby-ul tău, te vei relaxa și vei avea astfel ocazia să stai mai mult timp la aer, iar astfel vei scăpa de televizor, calculator sau telefon.
Următoarele 10 trucuri te vor ajuta să cultivi mai ușor anumite plante și să folosești tehnici la care altfel nu te-ai fi gândit.
1. Unele plante preferă să nu fie deranjate prea mult, dar poți folosi cilindrul de la hârtia igienică pentru a le proteja și a le trasporta apoi mai ușor în ghiveciul potrivit. În acest fel, rădăcinile vor rămâne tot timpul în pământ și nu se vor încurca între ele.
2. Când ai prea puțin spațiu, poți construi o grădină pe verticală, iar pentru acest lucru poți folosi jgheaburi, pe care să le perforezi pentru a crea găuri de scurgere. Măsoară-le și taie-le pe diverse dimensiuni, apoi prinde-le de pereți sau înfige-le pur și simplu ca pe cărămizi.
3. Înmoaie semințele în apă caldă peste noapte, înainte de a le planta.
4. Ia-ți o aplicație de grădinărit care să-ți ofere idei de amenajare a grădinii și metode de plantare sau îngrijire. Acest gen de aplicații te pot ajuta chiar dacă ai deja experiență de câțiva ani în ceea ce privește grădinăritul.
5. Ține la îndemână un băț cu care să măsori distanța dintre plante și îngrijește-le pe acestea în așa fel încât să nu ajungă îngrămădite. De asemenea, în acest proces te poate ajuta mânerul unei greble sau a altei ustensile, pe care să-ți marchezi periodic distanța la care se află platele.
6. Fă etichete pentru fiecare plantă în parte, ca să știi mereu cum se numesc, ce fel de îngrijire necesită și unde le-ai pus inițial. În acest demers te poți ajuta de pietre ornamentale, bețe de la vată de zahăr sau acadele.
7. Dacă există pericolul de îngheț, asigură-te că noaptea acoperi plantele sensibile cu un ghiveci de teracotă, iar dimineața îl dai la o parte, pentru ca plantele să poată primi lumina necesară.
8. Ca să iei cu ușurință păduchii de pe plante îți poți înfășura în jurul mâinii o bucată de bandă adezivă, cu partea lipicioasă în exterior și să-ți treci palma peste tulpinile afectate. În acest mod nici nu vor fi transferați pe mâna ta, deoarece vor rămâne pe partea lipicioasă.
9. Poți recicla sticlele vechi de plastic ca să-ți faci un sistem de irigații. Taie partea de jos a acestora, bagă-le în pământ lângă o plantă și umple-le cu apă. Apa va fi absorbită lent de către sol și va ajunge treptat la rădăcini.
10. Reciclează apa rămasă de când gătești sau colectează apa de ploaie și udă-ți grădina. Astfel vei hrăni solul și vei face economie de apă.
Pentru pasionații de grădinărit: 10 moduri de a-ți întreține plantația
Când vremea începe să se încălzească afară, mulți oameni se gândesc să iasă în grădină pentru a planta ceva, deoarece totul revine la viață și este natural să pui ceva în pământ care să poată fi apoi mâncat.