Cu ajutorul acestui articol vei cunoaște mai bine motivele fricilor tale, te vei înțelege mai bine și vei vedea dacă ai crescut sau nu într-o familie toxică.
1. Ți-e frică de manipulare
În familiile toxice se folosește adesea manipularea rudelor, care se transformă în abuz emoțional. Acest lucru te poate face să ai mai puțină încredere în cei din jur și te împiedică să legi relații semnificative, deoarece te simți manipulată de toată lumea.
2. Întâmpini dificultăți de integrare socială
Unii părinți nu le pot oferi copiilor suportul emoțional de care au aceștia nevoie și astfel oamenii ajung să se simtă permanent neglijați și cu nevoia de a fii mereu atenți la cum se comportă cei din jur. Acest lucru se traduce prin încredere scăzută în oricine și dificultăți în a fi sincer cu cineva, ceea ce duce la probleme de atașament. Aceste persoane nu înțeleg ce înseamnă o relație de iubire și se așteaptă mereu la trădare.
3. Ți-e greu să faci față eșecului
Copiii crescuți într-un mediu toxic simt mereu că nu sunt suficienți de buni și că n-au nici un rost pe lume, pentru că părinții lor le cer întotdeauna prea multe sau lucruri nerealiste și dau vina pe ei dacă nu le îndeplinesc așteptările. În principiu, aceștia au o stimă de sine scăzută, nu se îngrijesc și la orice mică greșeală sau eșec reacționează exagerat.
4. Nu știi cine ești
Când vine vorba despre sănătate psihică e imposibil să nu aduci în discuție un mediu familial pozitiv, în care toată lumea să se simtă acceptată și iubită. Dacă relația dintre un copil și unul dintre părinți este abuzivă, atunci copilul începe să aibă probleme cu lumea sa interioară și să nu mai știe exact cine este, ceea ce duce, în timp, la anxietate și chiar depresie.
5. Te critici foarte des
Stima de sine scăzută, indusă de părinții toxici, face un copil să se simtă prost, să creadă că nu merită pe nimeni și nimic, să se critice singur pentru orice, să ezite întotdeauna și deci să ia decizii întârziate, astfel ratând multe oportunități. Acest gen de copii acceptă din start că sunt mai prejos decât alții, lucru ce-i face să sufere din punct de vedere mental, dar nu pot schimba situația în care se află, nu fără a primi ajutor specializat.
6. Te pui pe ultimul loc
Părinții abuzivi fizic sau mental neglijează emoțiile copiilor, care ajung să nu mai știe cum să se exprime și să acumuleze frustrări, dureri și chiar furie, iar la vârsta adultă să prioritizeze nevoile altora în detrimentul lor. Acest lucru își pune amprenta și asupra stimei de sine, dar și asupra performanțelor acestora.
7. Te simți mereu ca un copil neajutorat
Uneori, părinții toxici refuză să-și privească copilul ca pe un adult, indiferent de vârsta acestuia, pentru că vor să dețină întotdeauna controlul, iar dacă întâmpină vreo contrapoziție se prefac jigniți, ca odrasla lor să se simtă vinovată. Dacă unui copil nu i se permite să facă propriile alegeri și nu i se respectă dreptul la intimitate, el nu va deveni niciodată o persoană independentă, ci va fi anxios și îi va fi teamă de orice este nou pentru el.
8. Te simți frecvent anxioasă
Cei care provin din familii toxice au adesea probleme cu anxietatea, deoarece familia în care au crescut era instabilă și nu le oferea senzația de siguranță. Astfel te-ai ales și tu cu probleme de concentrare, multe griji, tensiune acumulată de-a lungul mai multor ani și sentimentul permanent de neliniște.
8 semne că ai crescut într-o familie toxică
Tantrum, anxietate, ascunderea emoțiilor, stima de sine scăzută, din păcate, unii părinți ajung să le transmită pe toate copiilor, iar egoismul și indiferența lor are un mare impact asupra celor mici, care încep să se critice singuri, să se simtă lipsiți de speranțe și să aibă probleme de integrare socială.