În general, copiii care cresc într-o familie disfuncțională sau un mediu familial nesigur, ajung să-și aleagă parteneri de viață nepotriviți, deoarece toată copilăria tânjesc la dragoste, ceea ce-i face să creadă că trebuie să muncească din greu ca să fie iubiți. Ei au văzut că dragostea este dureroasă și trebuie să lupți constant pentru ea, iar un copil care a fost abandonat de mic, fie într-o casă de copii fie pur și simplu ignorat în casă, se teme că nimeni nu-l va accepta așa cum este el și în timpul maturității nu se simte atras de cei care l-ar accepta cu bune și cu rele, pentru că acest tip de relații pare ireal, așa că mai degrabă se orientează către cei care îi neglijează.
Siguranță și protecție
Când crești iei cu tine în mod inconștient aceleași obiceiuri căpătate în copilărie, deoarece în mintea deja îmbolnăvită, acestea par a fi ceva sigur. Unii oameni trec prin viață cu nesiguranța zilei de mâine în timp ce alții se arată indisponibili emoțional mult timp, iar acest comportament repetitiv se datorează faptului că n-au avut părinți iubitori, drept pentru care ajung să-și aleagă parteneri care nici ei nu știu să-și exprime dragostea. Oamenii au tendința să se îndrăgostească de cei care seamănă cu părinții lor, pentru că situația le este cunoscută și se simt oarecum în siguranță, deoarece au mai trecut o dată prin această situație și sunt pregătiți să o facă din nou.
Schimbarea dorită
Un copil care n-a primit niciodată dragoste, afecțiune și confort din partea părinților, încearcă toată viața să le fie pe plac. Acesta caută apoi parteneri care să le semene lor într-un fel sau altul, tocmai pentru că își doresc să găsească măcar un substitut al lor pe care să-l poată mulțumi. Acest copil devenit adult crede că este vina lui că nu primește dragoste și încearcă să umple golurile, dar nu realizează că nu e datoria lui să repare pe cineva și că nu poate schimba trecutul, ceea ce rezultă într-un sentiment și mai accentuat de inferioritate. Speri că vei ajunge la un alt rezultat, simți că ai posibilitatea să schimbi ceva de fiecare dată și tocmai de aceea intri mereu în același tip de relație, încercând (conștient sau nu) să repari ceva sau pe cineva.
Folosirea abilităților de supraviețuire
O persoană care caută mereu să se simtă în siguranță alături de altcineva, va atrage oamenii care sunt posesivi și cărora le place să-i controleze pe cei din jur. La început, aceste trăsături par semne de iubire, dar pe parcurs duc la o relație instabilă, care pentru persoana în cauză reprezintă doar o sursă de falsă securitate și dependență, întrucât în copilărie a reușit deja să facă față unor situații similare.
Suferința
Un copil care nu se exprimă și-și internalizează toată suferința ajunge să aibă o stimă de sine foarte scăzută și când crește caută doar relații care să includă abuzuri verbale, dacă nu chiar fizice, pentru că se simte vinovat de haosul din viața sa, motiv pentru care trebuie să fie pedepsit. El alege parteneri nepoliticoși sau care nu-și exprimă sentimentele, pentru că doar atât consideră că merită, dar deși situația pare să se repete la infinit, omul beneficiază de liberul arbitru și își poate schimba singur destinul, trebuie doar să realizeze cât de mult valorează de fapt, ca să poată scăpa de traumele trecutului.
Autocunoașterea și acceptarea propriei persoane
Trebuie să-ți analizezi relațiile și să te întrebi care este de fapt rolul tău într-o relație, de victimă, de om care vrea să-i mulțumească pe toți, de partener egal sau altceva. Ia o gură mare de aer proaspăt și acceptă orice gând îți trece prin minte, apoi dedică-te autocunoașterii, dar începe prin a te ierta pentru orice greșeliai fi făcut în viață și iartă-i de asemenea pe cei care ți-au greșit, ca să poți s-o iei de la zero. Acum sunt importante prezentul și viitorul tău, deci nu lăsa greșelile trecutului să te acapareze. Mergi mai departe cu dorința de a învăța lucruri noi și permite-ți să te simți bine chiar dacă situația nu pare a fi în favoarea ta, deoarece nesiguranța nu trebuie neapărat să te sperie. Trebuie să crezi în tine și să-i permiți adultului din tine să se folosească de toate talentele și puterile tale pentru a lua o decizie conștientă, spre binele tău.
Ce este și cum se manifestă sindromul relațiilor repetitive
Acest articol este pentru toate acele femei care ajung să se întâlnească cu același tip de persoană și nu știu exact de ce rezultatul este mereu același. Relațiile repetitive se întâmplă însă atunci când mintea ta este atrasă în mod înconștient de părți ale personalităților părinților tăi, pe care le regăsești în partenerii tăi.