Doar un medic speciaist poate diagnstica depresia așa cum trebuie, dar îți poți da seama de starea emoțională prin care treci sau trece cineva și de una singură. Citește în continuare articolul pentru a evita avalanșa de sentimente negative.
1. Gânduri filosofice
Oamenii care suferă pe ascuns de această boală psihică încearcă, de cele mai multe ori, să vorbească despre filosofie prin propoziții abstracte în loc să personalizeze lucrurile. Oamenilor deprimați le place să vorbească despre înțelesul vieții și o fac fără reținere de câte ori au ocazia, dar folosesc cuvinte abstracte, vagi. Psihologii sunt de părere că cu cât mai definite sunt gândurile cuiva cu atât șansele la fericire sunt mai mari.
2. Căutarea scuzelor
Oamenii deprimați găsesc adeseori scuze plauzibile pentru a-și ascunde adevăratele sentimente. De exemplu, ei inventează povești emoționante din cauza cărora nu se pot duce la petrecerile prietenilor sau nu pot mânca la prânz alături de colegii de muncă. Scuzele sunt doar o acoperire, ca lumea să nu-i compătimească.
3. Lipsa unei reacții adecvate
Cei care au depresie interpretează altfel realitatea. Ei pot fi de acord cu oricine, indferent de părerea lor reală, nu-și mai exprimă dorințele, nu mai observă insultele și se pare că nu mai simt durerea emoțională nici măcar atunci când le moare cineva drag.
4. Ipohondria
Persoanele deprimate se plâng adesea de inimă, dureri de mâini și picioare, dificultăți de respirație și dureri de dinți, dar la examenele clinice ies perfect sănătoase. Durerile cauzează anxietate și formează un cerc vicios care nu lasă pe nimeni să se bucure de viață.
5. Obsesii
Într-o stare depresivă, oamenii se stresează din cauza anumitor lucruri minore și încearcă să caute răspunsuri la probleme existențiale, dar fac din aceste lucruri obsesii care chiar le agravează problemele. Ei creează iluzia că fac ceva cu viața lor, dar e destul de ușor de observat că au o suferință ascunsă, pentu că mai degrabă par absenți și vorbesc mereu despre aceeși problemă, doar vorbesc, nu fac nimic concret în acea direcție.
6. Aspect neîngrijit
Depresia își pune amprenta asupra aspectului cuiva. Dacă cineva nu mai urmează nici măcar regulile de bază ale igienei și nu-și face nici la nivel normal curățenie în casă, ai putea să te întrebi dacă nu cumva are o problemă mai gravă. Această regulă se aplică celor care mereu au fost foarte îngrijiți.
7. Productivitatea afectată
Acesta este, de asemenea, un semn rău, pentru că o persoană deprimată nu poate face față sarcinilor zilnice, uită informații esențiale și nu mai vede rostul acțiunilor sale. Pe de altă parte, se poate vorbi și despre reversul medaliei: dacă cineva era un leneș notoriu și brusc devine obsedat de muncă, nici acesta nu este un comportament foarte normal. Ambele sunt dovezi că persoana respectivă încearcă să scape de anumite sentimente și să dea un sens vieții pe care o are.
8. Fericire exgerată
Oamenii încearcă deseori să-și ascundă depresia în spatele unei fericiri mult prea evidente, drept pentru care par cei mai împăcați și mulțumiți de situație din lume. Ei evită adevăratele probleme serioase, dar și conversațile despre ele și râd când vine vorba despre ceva normal. Poți înțelege astfel de oameni și îi poți ajuta doar printr-o discuție lungă și sinceră.
8 simptome ascunse care indică depresia
Depresia este o boală foarte serioasă, care poate fi confundată cu oboseala și poate fi mascată de munca excesivă sau fericirea mimată. Tristețea, lipsa de inițiativă și lipsa energiei fizice sau psihice sunt doar câteva simptome ale acestei boli.