Este ușor să te îngrași, dar mai greu să slăbești, deoarece motivele pentru acumularea kilogramelor sunt multiple, printre care stresul, înaintarea în vârstă, moștenirea genetică și stilul de viață deficitar ce duc de la dezechilibrul hormonal la obezitate.
1. Hormonii tiroidieni
Glanda tiroidă se află la baza gâtului și produce hormonii T3, T4 și calcitonina, responsabili de buna funcționare a metabolismului. Un nivel prea mic al acestor hormoni duce la hipotiroidism, stare asociată cu îngrășarea din cauza faptului că se acumulează apă în organism.
Cum să eviți:
Consumă sare iodată;
Mănâncă alimente bine gătite și evită legumele crude;
Ia suplimente de vitamina D;
Consumă alimente bogate în zinc, precum scoici și semințe de dovleac
2. Insulina
Insulina este un hormon secretat de pancreas, ce ajută la tranportarea glucozei către celule, care o folosesc pe post de energie sau o stochează sub formă de grăsime. Consumul excesiv de hrană procesată, gustări nesănătoase, alcool și băuturi îndulcite artificial duc la creșterea rezistenței la insulină. Acest lucru face celulele din mușchi să nu mai recunoască insulina și glucoza să rămână în sânge, ceea ce duce la diabet de tip 2.
Cum să eviți:
Consumă legume cu frunze verzi, fructe și legume de sezon;
Mănâncă pește gras, nuci, ulei de măsline și semințe de in, pentru a îmbunătăți nivelul de acizi grași omega-3;
Bea cel puțin 4 litri de apă pe zi;
Fă exerciții fizice cel puțin 4 ore pe săptămână;
Evită alcoolul, gustările târzii și băuturile acidulate, îndulcite artificial.
3. Cortizol
Cortizolul este un hormon secretat de glanda adrenală când cineva este deprimat, anxios, stresat, nervos sau obosit psihic. Principala funcție a acestui hormon este să scadă nivelul de stres prin creșterea concentrație de zahăr din sânge și suprimarea sistemului imunitar și să ajute la metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și carbohidraților. Cu toate acestea, din cauza stilului de viață haotic, organismul este mereu stresat și cortisolul este mereu secretat, ceea ce nu face bine sănătății, deoarece duce la acumularea grăsimii viscerale.
Cum să eviți:
Dormi cel puțin 8 ore pe noapte;
Evită mâncarea proceată, cartofii prăjiți și alcoolul;
Fă ypga, exerciții de respirație și de meditație cel puțin o oră pe zi, ca să-ți scadă nivelul stresului;
Petrece mai mult timp cu familia și prietenii apropiați
4. Testosteron
Testosteronul este adesea considerat un hormon masculin, deși este secretat și de femei. El ajută la arderea grăsimii, întărește mușchii și oasele și îmbunătățește libidoul. Vârsta și stresul ridicat cauzează o scădere semnificativă a nivelului de testosteron la femei, ceea ce duce la scăderea densității osoase, pierderea masei musculare și obezitate.
Cum să eviți:
Practică regulat un sport de întreținere care să îmbunătățească nivelul de testosteron;
Evită alcoolul;
Consumă suplimente de proteine;
Include în dietă alimente bogate în fibre, precum cereale integrale, semințe de dovleac și semințe de in.
5. Progesteron
Nivelul de progesteron și cel de estrogen ar trebui să fie echilibrate pentru ca organismul să funcționeze corespunzător. Progesteronul se diminează din cauza mai multor motive, printre care stresul zilnic, folosirea pastilelor anticoncepționale și menopauza, iar rezultatul este îngrășarea rapidă sau depresia.
Cum să eviți:
Fă sport;
Încearcă să meditezi;
Evită stresul.
6. Estrogen
Estrogenul este principalul hormon feminin și orice dezechilibru duce către acumularea kilogramelor. Nivelul mare de estrogen din organsim se datorează fie supraproducției fie dietei bogate în estrogen. Când acest hormon este prezent în cantitate prea mare, celulele care produc insulină sunt stresate, ceea ce duce la creșterea glucozei din sânge și îngrășare.
Femeile aflate la premenopauză au un nivel de estrogen mai mic și organismul începe să caute alte surse, apelând astfel la celulele de grăsime, care apar în număr mai mare din auza transformării energiei în grăsime.
Cum să eviți:
Consumă cereale integrale;
Evită alcoolul;
Practică în mod regulat exerciții fizice;
Evită carnea procesată.
7. Leptina
Leptina este hormonul care echilibrează senzația de foame, dar când consumi alimente bogate în zahăr, surplusul de fructoză se transformă în grăsime ce se depozitează ăe ficat, abdomen și alte regiuni critice. Cu cât mai multă leptină este secretată, cu atât corpul se dilată și creierul primește semnale de a evita mâncarea.
Cum să eviți:
Evită alimentele bogate în zahăr și consumă cel mult 3 porții de fructe pe zi;
Consumă legume cu frunze de un verde închis;
Evită alimentele procesate;
Dormi 7-8 ore pe noapte;
Hidratează-te.
8. Grelina
Grelina este secretată în primul rând de stomac și mai e cunoscută sub denumirea de hormonul foamei, deoarece stimulează apetitul și depunerea de grăsime. Nivelul acestui hormon crește când cineva ține dietă sau post.
Cum să eviți:
Ține-te de sport;
Mănâncă ceva ușor la fiecare 2-3 ore;
Bea 1 cană și jumătate de apă cu 20 de minute înainte de fiecare masă;
Mănâncă fructe și legume proaspete, bogate în proteine.
9. Melatonina
Melatonina este hormonul care reglează cantitatea și calitatea somnului. În timpul somnului acest hormon ajută organismul să se refacă și crește masa musculară, dar dacă nu dormi cum trebuie procesul de refacere este întrerupt de stres, ceea ce duce la diverse inflamații și acumularea de grăsime în zonele critice.
Cum să eviți:
Nu mânca târziu sau chiar înainte de culcare;
Dormi suficient;
Dormi într-o cameră întunecată și răcoroasă;
Închide toate electronicele înainte de a te băga în pat.
9 hormoni care duc la îngrășare
Îngrășarea este adesea asociată cu mâncarea, dar poate fi cauzată și de diverși hormoni care dau organismul peste cap.