Învață din acest articol cum să previi un dezastru natural.
1. Schimbă-ți dieta
Culturile agricole industriale sunt dăunătoare pentru animale și întreg ecosistemul, deoarece poluează apa și aerul, dar poți să nu mai contribui la înrăutățirea situației prin adoptarea următoarelor măsuri:
- Nu mai consuma carne, deoarece pentru a produce 500 g carne, fabricile folosesc 9000 l de apă.
- Cumpără alimente de la fermierii locali, pentru a reduce poluarea provocată de mijloacele de transport, a primi produse proaspete, a economisi timp și chiar bani.
- Cultivă-ți propriile alimente chiar în casă, pentru că poți crește la pervaz roșii, ierburi aromate, ceapă și alte produse naturale.
2. Investește în companiile potrivite
Poți susține idei eco în fiecare zi, pentru a asigura un viitor urmașilor tăi. În ziua de astăzi sunt foarte multe comapnii mici și mijlocii care încearcă să protejeze mediul, iar o donație oricât de mică din partea ta va fi mereu apreciată.
3. Gândește-te la apă
Din cauza încălzirii globale, aproape 60 milioane de oameni nu au ce mânca sau duc lipsă de apă potabilă, dar poți economisi apă în felul următor:
- Dacă ai un duș inteligent, setează apa să se refolosească, respectiv să se filtreze și să fie refolosită la toaletă.
- Închide apa când te speli pe dinți, speli vase sau te speli pe cap.
- Folosește apă încălzită la soare și consultă-te cu un instalator pentru a afla mai multe despre această tehnologie, care de altfel este foarte accesibilă.
4. Plantează un copac
Poți cumpăra semințe dintr-un supermarket sau dacă te plimbi toamna prin parc culege câteva ghinde, nuci și semințe de la diverși arbori, apoi plantează sămânța într-un pahar de plastic și când crește un copăcel ai grijă să nu-i rănești rădăcinile când îl schimbi într-un ghiveci mai mare. După 5 ani poate fi pus în siguranță afară. Dacă doar 1% din populația lumii ar planta cel puțin un copac de-a lungul vieții, atunci filtrul de aer ar fi mai bogat cu aproximativ 74 de mii de copaci.
5. Prepară-ți propriile produse
- Nu mai mânca alimente semi-preparate și cumpără materie primă în cantități mai mari, pentru a reduce cantitatea de gunoaie aruncate pe rând.
- Îți poți face singură propriul șampon natural, alături de un balsam eco, creme și pastă de dinți și poți începe prin înlocuirea unora dintre ele ca în timp să renunți la toate cele din comerț, dar ai grijă că numai uleiul de cocos virgin poate înlocui cu succes crema de corp.
- De asemenea, poți prepara singură, din oțet și praf de copt, o serie de soluții pentru curățarea băii, a cuptorului sau detergenți de vase.
6. Respectă flora și fauna
Din cauza progresului umanității, mai multe specii de animale și păsări au ajuns să fie pe cale de dispariție. Păsările fac băi în ulei, animalele sălbatice dau târcoale caselor doar pentru că nu mai au pe unde să stea, dar dacă ai un pic de spațiu fii blândă cu ele și:
- Nu folosi pesticide.
- Agață de copac sau balustradă o căsuță pentru păsări sau măcar un recipient cu semințe și un bol cu apă curată.
- Plantează copaci, arbuști și flori.
- Lasă șerpii, păienjenii, liliecii și alte creaturi să trăiască, deoarece ele sunt mai speriate de tine decât ești tu de ele și existența lor acolo înseamnă că mediul tău este unul curat.
- Folosește o cositoare electrică sau manuală, nu una pe benzină.
7. Fă îngrășământ natural
Îngrășământul natural este secretul pentru o cultură gustoasă, dar și o modalitate de a economisi bani și a îmbunătăți solul pe care viețuiești. În loc de a arunca resturile menajere la gunoi, colectează-le separat și fă îngrășământ natural din ele, pe care-l poți folosi pentru a fertiliza grădina de zarzavaturi.
8. Consumă mai puțin, reciclează mai mult
În Oceanul Pacific există o mare insulă, de 1.6 milioane km pătrați, denumită Insula Gunoaielor, dar poți ajuta la prevenirea apariției încă unei insule asemănătoare dacă consumi mai puțin și arunci mai puțin la gunoi, deci încearcă să nu cumperi mai multă mâncare decât îți trebuie sau mai multe haine. De asemenea:
- Donează unor oameni nevoiași hainele care nu-ți mai trebuie sau nu-ți mai plac, iar cele care sunt iremediabil distruse pot fi reciclate sau reinventate.
- Mergi cu mai mulți oameni în mașină, pentru a emite mai puține gaze de eșapament.
- Există mai multe companii care îți pun la dispoziție lucrurile de care ai nevoie, așa cum poți închiria un apartament pe termen limitat tot astfel poți închria o rochie pentru o nuntă sau o mașină, totul ca să faci economie de diverse bunuri.
9. Refolosește pungile
În Marea Britanie sunt aruncate anual 8 milioane pungi de plastic, adică mai mult de 130 pungi de persoană. Acestea sunt ținute o vreme prin sertare și ocupă mult loc, dar mai bine cumpără-ți una din plasă sau răchită, care să dureze mai mult și pe care să o folosești de fiecare dată când mergi la cumpărături. Ca să fie mai specială, poți coase tu o sacoșă din petice și vei vedea cum toată lumea începe să te copieze.