Iată cum să ronțăi corect, ce să alegi și când să mănânci pentru a rămâne sănătoasă.
1. Mestecă lent
Bucură-te de fiecare bucățică și prelungește-ți masa. Încearcă să aloci 10 minute pentru o gustare, timp în care să te concentrezi doar asupra ei, fără a te uita la televizor sau a vorbi la telefon.
2. Alege momentul potrivit
Cel mai bun moment pentru o gustare este între orele 12:00-17:00, când nu numai că nu vei mai da buzna în mâncare cu prima ocazie, dar nici nu vei opta pentru ceva extrem de nesănătos, care de cele mai multe ori te face să te îngrași.
3. Alege alimente coapte, nu prăjite
Fructele și legumele sunt uneori dăunătoare. De exemplu, bananele și cartofii sunt mai bune coapte, nu prăjite și deși când spui cuvântul „copt” te gândești la ceva din start sănătos, adevărul este că acest lucru se face de multe ori cu adaos de ulei, care dăunează organismului.
4. Nu mânca la birou
Dacă mănânci la birou pierzi noțiunea timpului și a cantității, plus că nu mai poți controla ce și cât mănânci, iar un borcan de fursecuri deschis lângă monitor se epuizează imediat dacă lucrezi în același timp la un proiect important.
5. Alege variante sănătoase
Când colegii tăi vin cu ideea de a lua o pauză de cafea aleg ca aceasta să fie însoțită și de ceva dulce, dar tu optează pentru brânză sau fructe, care sunt mult mai sănătoase decât dulciurile rafinate.
6. Mănâncă mai multe fibre și produse lactate
Mai ales dacă ai un loc de muncă sedentar, încearcă să mănânci mai multe fibre care să ajute intestinele tale să facă față inactivității. Fibrele se găsesc în multe fructe și legume, dar și în pâine integrală.
7. Încearcă tărâțe
Încearcă să mănânci pe post de gustare tărâțe, deoarece acestea se umflă repede, mai ales dacă bei apă suficientpă și îți scad nivelul colesterolului. Ele pot fi adăugate în smoothie-uri, salate sau amestecate cu brânză proaspătă, dar nu consuma mai mult de 30 grame pe zi și asigură-te că bei multă apă.
8. Nu-ți bea caloriile
Orice băutură cu calorii multe, cum sunt sucurile din comerț sau smoothie-urile trece ușor prin stomac și nu-ți va ține prea mult de foame. În plus, vei depăși numărul de calorii de care ai nevoie, din cauza zahărului.
9. Pregătește-ți gustările de acasă
La magazine găsești rar ceva sănătos de consumat imediat, deci este mai ușor să cumperi un baton de ciocolată, dar dacă îți faci pachetul de acasă vei putea controla nu doar ce mănânci ci și procesul de pregătire. Poți alege să-ți iei la tine banane deshidratate, felii de mere sau fursecuri sănătoase, pentru că ai mai mult control asupra ingredientelor.
9 moduri de a lua o gustare sănătoasă
Felul în care arăți și te simți depinde de ce și când mănânci.