Ține minte că a fi naiv diferă de a arăta prost și oamenii deștepți nu se încurcă în asemenea detalii.
1. Oamenii naivi sunt categorici
Unul dintre atributele inteligenței este că vezi lucrurile din mai multe unghiuri și admiți că te poți înșela. Dacă cineva este prea categoric și respinge orice alte păreri, probabil că nu este suficient de inteligent. Charles Darwin a spus la un moment dat: „Ignoranța arată, de multe ori, încrederea în sine mai degrabă decât cunoașterea”. Oamenii de știință au făcut unele cercetări și au demonstrat că cu cât oamenii știu mai puțin cu atât devin mai încrezători în sine și au denumit acest fenomen efectul Dunning-Kruger.
2. Oamenii naivi încearcă tot timpul să-și impună punctul de vedere
Această regulă este în strânsă legătură cu precedenta. Dacă o persoană deșteaptă admite că se poate înșela, nu va face tot posibilul doar ca să demonstreze că are dreptate și iată de ce:
- acest lucru consumă timp și efort;
- îi plictisește pe ceilalți oameni;
- îl împiedică pe cel care vorbește să asculte opinia celor și astfel îl face un om limitat.
3. Se confruntă cu dezamăgirea
Dacă nu te poți opri din a fi supărta pe cineva nu vei putea să analizezi situația așa cum trebuie. Trebuie să iei în considerare faptul că oponentul tău este posibil să fi făcut ceva din greșeală, fără să vrea neapărat să fie contra ta sau fără să știe care este metoda corectă, deci supărarea ta este inutilă. Pe de altă parte scopul celuilalt este posibil să fi fost chiar să te rănească, deci n-ai vrea să-i dai satisfacție. În plus, o persoană care te-a dezamăgit nu e demnă de atenția ta, tot ceea ce trebuie să faci este să nu mai vorbești cu ea. Poți face față unor astfel de situații doar dacă le evaluezi corect și vei eșua cu siguranță dacă ești supărată pe cineva.
4. Cei naivi răspund la violență cu violență
Grupul de cercetători de la University of Michigan a descoperit că IQ-ul este în strânsă legătură cu agresivitatea. Cu cât o persoană este mai agresivă cu atât IQ-ul acesteia este mai mic. Oamenii de știință au pus accentul pe faptul că un nivel scăzut de inteligență dă naștere violenței de la vârste fragede și comportamentul distructiv nu lasă inteligența copiilor să se mărească.
5. Cei slab înzestrați intelectual renunță la primul hop
Deși eșecul te face, în general să fii mai bun, mai puternic și să cauți alternative, exemplele reale sunt mai convingătoare. Se spune că trebuie să înveți și din greșelile altora nu doar pe propia piele, dar dacă ajungi într-o situație mai grea nu renunța imediat, crede în visul tău și mergi mai departe.
6. Naivii ascultă de părerea celorlalți
Oamenii care pleacă urechea la vorbele altora sunt extrem de timizi și umili, dar cred că lumea se învârte în jurul lor și că sunt mereu în centrul atenției. Fiecare are propriile îngrijorări, dar dacă singura grijă a oamenilor este ce porți tu într-un moment anume, este posibil ca peste puțină vreme să-și concentresze atenția asupra ținutei altcuiva. Chiar crezi că este o idee bună să îți petreci viața îngrijotându-te ce cred alții despre tine, care nu au nimic mai bun ce face cu viața lor decât să se concentreze asupra bârfelor? Oamenii inteligenți se ghidează după propriul set de valori, care nu fac rău nimănui și se încadrează în limite legale.
7. Cei slabi de înger caută mereu perfecțiunea
Ar trebui să-ți urmezi mereu visele și scopul tău să fie fericirea, pentru că acestea n-au mare lucru în comun cu perfecțiunea. Nimic nu este ideal în lume, tocmai de aceea obiectivul de a atinge perfecțiunea este atât de abstract și obscur. În plus, un interes prea mare pentru perfecțiune duce la depresie și oamenii normali nu vor să se rănească singuri.
8. Oamenii inteligenți nu încearcă să-i impresioneze mereu pe cei din jur
Oamenii inteligenți înțeleg mereu când cineva vrea doar să impresioneze prin falsa impresie că sunt mai bogați dacă au vreun nou accesoriu. Nu este nimic în neregulă să ai cele mai noi modele de telefoane mobile sau o brățară prețioasă, dar lucrurile trebuie puse în balanță, pentru că dacă ai făcut un mare împrumut doar ca să ai un accesoriu de fiță, sacrificiul nu merită.
9. Cei care gândesc prea puțin se agață de trecut
Dacă te simți prost că ai ratat autobuzul, trebuie să ții minte că există un program orientativ afișat pe site-urile companiilor care asigură transportul în comun și chiar dacă, uneori, nu este tocmai exact, măcar vei avea după ce să te orientezi. Învață din propriile greșeli!