Stresul este ceva foarte serios, mai ales dacă nu poate fi observat imediat, din cauza unor simptome neclare, așa că specialiștii recomandă să ții sub control emoțiile și să fii cât mai calmă, pentru că este foarte important să-ți protejezi sănătatea.
În continuare sunt cele mai frecvente simptome că ești prea stresată.
1. Căderea părului
Carolyn Jacob, directorul și membru fondator al institutului Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology, spune că aproximativ 100 fire de păr ne cad în fiecare zi fără să fim conștienți de asta, iar stresul este principala cauză, pentru că provoacă anomalii de funcționare ale organismului. După trei sau patru luni, căderea părului se agravează, deoarece firele de păr care stagnau încep să cadă și aceste schimbări ale părului se datorează tot stresului excesiv. Dacă te confrunți cu această problemă ar fi bine să-ți schimbi stilul de viață.
2. Variații de greutate
Stresul afectează și greutatea, pentru că fie duce la pierderea apetitului și deci scădere drastică a numărului de kilograme fie cauzează încetinirea metabolismului și mâncatul pe fond nervos, deci luarea în greutate. Așa că, dacă observi vreuna dintre aceste schimbări, ar trebui să-ți verifici nivelul de stres și să-l reduci cât de rapid posibil.
3. Agitație continuă
Dacă te simți constant agitată, neliniștită, ești mereu anxioasă și nu poți sta locului, înseamnă că ești prea stresată. Relaxează-te și distrează-te alături de prieteni și familie, fiindcă dacă nu acționezi rapid în această direcție, starea ți se va înrăutăți.
4. Libido scăzut
Stresul este și motivul pentru un libido scăzut, deoarece el face ca numărul de hormoni să scadă și astfel, activitatea sexuală se diminuează. Stresul duce la impotență și extenuare, iar pentru a-ți păstra o viață sexuală activă poți încerca anumite tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau strechingul. O altă soluție pentru această problemă ar fi o conversație sinceră cu partenerul tău.
5. Probleme cu somnul
Problemele cu somnul pot apărea și din cauza stresului prea mare, deci dacă observi schimbări în rutina ta sau dacă nu poți dormi suficient și te tresești obosită, ar trebui să identifici de fapt care este adevărata problemă. Organismul tău se luptă mereu cu stresul în propriul lui fel, deci ai nevoie de identificarea urgentă a problemei care nu te lasă să dormi cum trebuie. Când ai de-a face cu stresul, somnul este primul lucru care se schimbă, calitatea și cantitatea lui variază. Pentru a te liniști, adoptă o dietă sănătoasă și fă mai multe exerciții fizice.
6. Schimbări de dispoziție
Starea ta de spirit se schimbă dramatic de la stres, pentru că îți sunt afectați hormonii și pot apărea probleme de sănătate mintală, anxietate sau dependențe. Deci cere sfatul unui specialist, care să te poată ajuta să treci peste supărările personale.
7. Dureri fizice
Durerile fizice sunt, de obicei, primele simptome ale unei probleme de sănătate, deci în mod categoric ar trebui să verifici proveniența lor. Stresul poate fi cauza durerilor care să ducă la palpitații, dureri musculare, diaree, ulcer, probleme gastrice și agine pectorale. Stresul agravează migrenele, cauzează dureri în tot corpul și artrită severă. Ar trebui, așadar, să îți ajuți organismul să le facă față, prin scăderea nivelului de stres.
8. Lipsa răbdării
Problemele zilnice duc la pierderea răbdării, la sensibilitate crescută, intoleranță, furie exagertaă și nerăbdare. Așa că ai grijă să-ți reduci nivelul de stres la timp pentru a preveni alte complicațiile.
9. Gânduri numai despre muncă
Dacă ești suprastresată te gândești numai la muncă, bani și obligații. Trebuie să te relaxezi, să te distanțezi și să găsești o soluție pentru ce te macină. Dacă te gândești non-stop la probleme tot ce se va întâmpla va fi să se agraveze, pentru că atunci mintea ta nu gândește limpede. Încearcă în schimb să te relaxezi și să nu te mai îngrijorezi pentru măcar câteva ore la problemele de la muncă.