În cursul fiecărui ciclu menstrual, echilibrul hormonal se modifică, ceea ce influenţează nivelul de energie pe care îl avem şi stările emoţionale prin care trece fiecare. Fluctuaţia hormonală te afectează în mod diferit în fiecare lună şi dacă nu o trăieşti, nu o poţi înţelege pe deplin. De asemenea, într-un fel eşti afectată la tinereţe şi altfel odată cu trecerea anilor.
Aceste schimbări hormonale produc o varietate destul de mare de simptome, unele mai subtile şi altele care chiar influenţează activitatea zilnică. Termenul sindrom premenstrual sau PMS este folosit pentru a descrie această varietate de simptome care îşi fac simţită prezenţa chiar înainte sau în timpul ovulaţiei. Printre acestea se regăsesc: crampele abdominale, schimbările bruşte de stare fără vreun motiv aparent, migrenele, balonarea, diareea, poftele alimentare, oboseala, durerile de sâni, agitaţia, depresia şi durerile de spate. Hormonii pot de asemenea să agraveze bolile deja existente precum: astmul, oboseala cronică, epilepsia şi diverse alergii.
Unele femei au un grad de suportabilitate al durerii mai mic şi sunt ţintuite la pat până la intervenţia medicală. Însă pentru toată lumea, cel mai eficient mod de a combate efectele nedorite ale impactului hormonilor asupra organismului este un stil de viaţă sănătos şi activ. Asta include exerciţii fizice şi scăderea cantităţii de grăsimi ingerate, zahăr, sare, cofeină şi alcool. Un alt ajutor de nădejde pot fi vitaminele, calciul şi magneziul.
Influenţa dramatică a hormonilor în cursul normal al vieţii
Femeile se confruntă de-a lungul anilor cu multe modificări în organism, unele au loc în cursul anilor, iar altele se petrec foarte brusc şi dramatic, mai ales în timpul celor 9 luni de sarcină şi în perioada delicată a lunii.