Conform lui Carla Manly, psiholog în California, grijile devin problematice când creează gânduri de anxietate în fiecare zi, o atitudine depresivă și sentimentul că ești imobilizat. Pentru a vedea dacă anxietatea ta de toate zilele a întrecut limitele, vezi dacă te regăsești în vreunul dintre simptomele prezentate mai jos.
1. Îți faci prea multe griji
Diferența dintre a fi din când în când anxioasă și a suferi de anxietate este dacă grijile tale îți produc un disconfort atât de mare încât nu mai poți funcționa corespunzător și simți că ești mereu în pericol, senzații care te lasă extenuată.
2. Mintea ta e mereu ocupată
Pentru că îți faci tot timpul griji, nici nu poți dormi prea bine, iar acest lucru te face să ai și alte probleme fizice și psihice, însă aici nu intră la socoteală serile dinainte de un interviu pentru angajare sau o călătorie importantă. Un alt tip de anxietate îți poate provoca treziri bruște din somn cu un sentiment ciudat și mintea trecând rapid de la un subiect la altul, fără să te poți calma. Te afli așadar într-un cerc vicios: mai întâi nu poți dormi pentru că îți faci tot felul de griji, apoi te îngrijorezi pentru că nu poți dormi.
3. Ai o frică irațională
Unele tipuri de anxietate nu sunt generalizate ci sunt provocate de o situație anume, cum ar fi frica de înălțime, de zbor, animale sau mulțimi. Dacă frica ta te împiedică să-ți trăiești viața și este copleșitoare, atunci ai de-a face cu o fobie.
4. Ești mereu încordată
Fie că este vorba despre scrâșnitul din dinți, încleștarea pumnilor sau flexarea mușchilor, aceste ticuri sunt adesea provocate de tulburarea de anxietate. Aceste simptome pot fi atât de persistente încât oamenii care trăiesc cu ele toată viața nici nu le mai observă la un moment dat. Unii oameni simt adesea nevoia să roadă câte ceva, cum ar fi capătul unui creion, unghiile sau orice este la îndemână. În acest sens, sportul practicat cu regularitate face minuni.
5. Indigestie cronică
Anxietatea începe în minte, dar se manifestă și prin simptome fizice, cum ar fi crampele musculare, balonarea, constipația sau diareea, deoarece intestinele sunt foarte sensibile, iar disconfortul social creează probleme digestive, ceea ce accentuează anxietatea.
6. Ți-e frică să apari în public
Majoritatea oamenilor au emoții înainte de a susține o prezentare, dar dacă frica este atât de puternică încât nu o poate îndepărta nimeni și nimic, înseamnă că ai parte de o formă de anxietate denumită fobie socială. Oamenii cu această problemă au tendința de a-și face griji cu câteva zile bune înainte de un eveniment sau chiar cu câteva săptămâni înainte, apoi își analizează obsesiv propria prestație întrebându-se cum au fost judecați.
7. Ești foarte conștientă de propria existență
Anxietatea este provocată și de activitățile zilnice și îți poate da acea senzație că ești sub lupă și toată lumea te analizează pentru a-ți găsi un defect, ceea ce-ți creează dificultăți la vorbire, te face să tremuri și să transpiri și te împiedică să cunoști oameni noi sau să avansezi în grad la muncă.
8. Ai atacuri de panică
Când creierul transmite semnale putenice prin organism și produce eliberarea de cortisol și adrenalină, începi să ai probleme de respirație, dureri în piept, de stomac, inima să-ți bată din ce în ce mai tare și tu să simți că-ți este foarte cald sau foarte frig. Nu toată lumea care are un atac de panică suferă și de anxietate, dar dacă aceste stări sunt repetate și trăiești într-o continuă frică, atunci ai o problemă serioasă.
9. Ai un comportament compulsiv-obsesiv
Dacă te judeci constant și ți-e frică să faci orice fel de greșeală, atunci înseamnă că ești o perfecționistă, iar acest lucru se manifestă și în comportamentul tău față de ceea ce te înconjoară.
9 simptome care arată că suferi de anxietate
Oricine este anxios din când în când, de exemplu când are de ținut o prezentare sau are probleme financiare, dar pentru unii oameni, anxietatea devine atât de frecventă încât le acaparează toată viața.