Toată lumea a avut cel puțin un coșmar și și-a amintit uneori ce a visat, fără a înțelege de ce anume, dar astăzi vei înțelege mai multe.
De ce ai vise ciudate
De obicei, în vise se întâmplă lucruri ciudate, care imediat după ce te trezești par fără sens și pe care le uiți în proporție de 50% după ce te trezești, dar există câteva explicații la orice. Fiecare persoană are propriul set de valori și trece de-a lungul unei zile prin mai multe sentimente, pe care creierul continuă să le proceseze după instalarea somnului și să compare astfel evenimentele de mult trecute cu unele mai recente, motiv pentru care apar diverse neconcordanțe. În tot acest timp, îți miști ochii foarte repede și totul durează 10-20 de minute, reprize ce se pot repeta de mai multe ori în decursul unei nopți. Această fază mai este cunoscută și ca „somn paradoxal”, deoarece activitatea cerebrală seamănă foarte mult cu ceea ce se petrece când ești trează. Este acea fază când toate părțile creierului devin active, cu excepția celor responsabile de logică, iar concentrația de serotonină și alți neurotransmițători scade.
De ce există coșmarurile
Specialiștii sunt de părere că este vorba despre un fel de antrenament al sistemului nervos, care ajută o persoană să facă față emoțiilor negative din viața reală, astfel încât emoțiile resimțite în vis te ajută să-ți rezolvi problemele din realitate și să fii mai pregătită pentru viitor.
Cu ajutorul electroencefalogramelor se poate studia activitatea creierului în timpul somnului, iar în timpul unui studiu, 18 voluntari au fost treziți de mai multe ori de-a lungul unei nopți și întrebați ce au visat. Datorită răspunsurilor acestora și a analizei activității cerebrale, cercetătorii au putut identifica două părți ale creierului, care sunt responsabile de coșmaruri, respectiv cortexul insular și cel mid-cingular, care se activează și când unei persoane îi este frică sau când aceasta își face griji. Cel insular este responsabil pentru evaluarea emoțiilor și se activează automat când cineva resimte anxietatea, iar celălalt pregătește pe cineva pentru un răspuns adecvat în caz de pericol. Avantajul este că într-un alt studiu s-a descoperit faptul că cei care au coșmaruri mai des reacționează mai bine în fața negativismului din viața reală.
A fost deslușit misterul coșmarurilor
Oamenii petrec aproximativ o treime din viață dormind și datorită dezvoltării tehnologiei a devenit posibilă studierea creierului în timpul somnului.