Metoda a fost gândită pornind de la principiul de funcţionare al inelelor grastrice, care sprijină procesul de slăbire în cazul indivizilor care se confruntă cu obezitatea.
În urma unei astfel de operaţii, se observă efecte dramatice în ceea ce priveşte diminuarea apetitului şi modul de absorbţie a alimentelor. Factorul cheie responsabil pentru modificările apetitului este cel hormonal. În urma unei astfel de operaţii, mâncarea digerată are alt parcurs de-a lungul sistemul digestiv, ceea ce duce la eliberarea unei combinaţii diferite de hormoni, amestec capabil să îţi păcălească creierul şi să inducă mai repede senzaţia de saţietate.
Având în vedere că o intervenţie bariatrică are un risc de deces de 1 la 500 de cazuri şi este o operaţie costisitoare, cercetătorii de la Imperial College London au pus bazele unui experiment bazat pe o injecţie cu hormoni care să imite efectele unei astfel de operaţii, păcălind creierul şi inducând senzaţia de saţietate.
În cadrul studiului, subiecţii injectaţi au mâncat cu o treime mai puţin la fiecare masă. De asemenea, cercetarea a scos la iveală că indivizii obezi prezintă un nivel scăzut al hormonilor care transmit creierului că eşti sătul, comparativ cu nivelul înregistrat în cazul indivizilor slabi.
În urma acestei descoperiri, Sir Steve Bloom, profesor la Imperial College London consideră că obezitatea nu va mai reprezenta o problemă în următorii 10 ani, întrucât aceste injecţii sunt nedureroase, nu au efecte adverse şi se doreşte ca o astfel de metodă să fie disponibilă la preţuri accesibile.