În raportul numit "Calorii goale şi saţietate fantomă", publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii olandezi au scos la iveală că este posibil să îţi păcăleşti organismul sporind vâscozitatea sau consistenţa alimentelor pe care le consumi.
Studiul a avut ca scop testarea teoriei potrivit căreia satisfacţia înregistrată după masă este direct corelată cu nivelul de saţietate resimţit în urma consumului de alimente.
Cercetătorii au vrut să vadă dacă există o modalitate de a genera această senzaţie fără a adăuga calorii suplimentare. Pentru a afla asta, cercetătorii au rugat 15 bărbaţi să consume câte un milkshake. Au existat, însă, diferenţe în ceea ce priveşte consistenţa lichidului.
Rezultatele au fost surprinzătoare. Un milkshake consistent, care conţinea numai 100 de calorii, i-a făcut pe subiecţi să se simtă mult mai sătui decât atunci când au consumat un shake cu o consistenţă subţire, cu un aport de 500 de calorii.
După ce au consumat băuturile, participanţii la studiu au notat senzaţia de saţietate resimţită după 40 de minute. Shake-ul cu multe calorii a obţinut 48 de puncte din 100. În schimb, shake-ul consistent, cu puţine calorii, a primit un scor de 58 din ]00.
Senzaţia resimţită de subiecţi după ce au băut un milkshake consistent, dar cu puţine calorii, a fost numită de cercetători "saţietate fantomă".
"Rezultatele noastre arată că vâscozitatea este mai puţin eficace decât creşterea densităţii energiei în încetinirea golirii stomacului. Cu toate acestea, vâscozitatea este mai importantă pentru sporirea senzaţiei de saţietate percepute."