Poftele pe care oamenii le experimenteaza sunt adeseori legate de dulciuri si fast-food, iar nevoia de a manca seamana cu o dependenta.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit acum o modalitate de a reseta organismul si de a-l face sa reziste in fata alimentelor nesanatoase. Ajutorul vine sub forma unor umile membrane de la frunzele verzi, numite tilacoide. Echipa de cercetatori a extras aceste substante din planta de spanac.
Studiul care a explorat potentialul tilacoidelor a fost publicat in jurnalul Appetite. Cercetarea a inclus 38 de femei cu un indice de masa corporala (IMC) de 25-33 kg/m2. Femeile au fost urmarite pentru o perioada de 90 de zile. Femeile au fost impartite aleatoriu in doua grupuri.
Primul grup a primi in fiecare zi, inainte de micul dejun, o bautura verde care continea 5 grame de extract de membrana de la o planta verde de spanac. Al doilea grup a primit o bautura verde, care era placebo, nu avea nicio proprietate. Ambele grupuri au fost instruite sa respecte trei mese principale pe zi, sa evite gustarile si sa creasca nivelurile de intensitate ale exercitiilor fizice.
S-a constatat ca femeile care au baut lichidul ce continea membrane de la plantele cu frunze verzi (spanac) au slabit semnificativ mai mult decat femeile din grupul placebo - cu 43% mai mult. Pierderea in greutate cu extractul de la planta verde a fost de 5 kilograme, comparativ cu 3,5 kilograme in grupul de control.
In decurs de 3 saptamani, colesterolul total si colesterolul LDL s-au redus in grupul de femei care au consumat spanac. De asemenea, organismul femeilor a produs o cantitate mai mare dintr-o peptida care le-a crescut satietatea pe care o resimteau la nivelul creierului. Pe masura ce femeile se simteau mai satule, poftele lor alimentare scadeau. Cercetatorii au observat ca pofta de dulciuri si ciocolata a scazut semnificativ, iar foamea hedonica a scazut cu pana la 95%.
Pentru a obtine efectul dorit de la tilacoide, ar trebui sa mananci aproximativ o jumatate de kilogram de spanac pe zi, dar atunci cand izolezi si purifici substanta, sunt necesare doar cateva grame. Spanacul functioneaza cel mai bine daca consumul sau coincide cu ingestia de grasime, alimente grase.
De aceea, pentru un impact maxim al tilacoidelor, acestea ar trebui consumate la o masa, cu preparate. Se pare ca ele formeaza un invelis in jurul moleculelor de grasime si nu permit accesul la enzimele digestive. Membranele din frunzele verzi de spanac incetinesc procesul de digestie, astfel incat creierul are suficient timp pentru a primi semnalul care spune ca suntem satule. Sursa.
Citeste si: 8 tipuri de legume pe care poti sa le cultivi iarna