Studiul realizat de o echipă de cercetători condusă de Florian Kiefer de la MedUni Vienna, din cadrul Departamentului de Endocrinologie şi Metabolism, arată că temperaturile ambientale scăzute încurajează transformarea grăsimilor din organism, proces acompaniat de un consum de energie sporit, ceea ce oferă o perspectivă promiţătoare pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru obezitate.
Cum ajută vitamina A şi frigul la arderea grăsimilor
La oameni şi mamifere, există cel puţin două tipuri de depozite de grăsime, ţesuturile adipoase albe şi maro.
În cursul apariţiei obezităţii, caloriile în exces sunt depozitate predominant în grăsimea albă. În schimb, grăsimea maro arde energie şi generează astfel căldură.
Mai mult de 90% din depozitele de grăsime din organismul uman sunt ţesuturi adipoase albe, localizate de regulă pe abdomen, posterior şi coapse. Transformarea grăsimii albe în grăsime maro ar putea reprezenta o nouă opţiune terapeutică pentru combaterea îngrăşării şi obezităţii.
În cadrul cercetării, specialiştii conduşi de Florian Kiefer au demonstrat cum aplicarea moderată a frigului sporeşte nivelul de vitamina A şi de proteină transportoare a retinolului la nivelul sângelui.
Mare parte din rezervele de vitamina A sunt stocate la nivelul ficatului, iar expunerea la frig pare să stimuleze o redistribuire a vitaminei A către ţesutul adipos.
Creşterea nivelului de vitamina A indusă de frig a dus la o transformare a grăsimii albe în grăsime maro, cu o rată mai mare de ardere a grăsimii.
Sursa foto: JerzyGorecki (pixabay.com)