Dacă ai ajuns să te întrebi cum de reuşesc unii părinţi să supravieţuiască peste iarnă, când au în casă un copil mic - sau mai mulţi - ei bine, nu uita că există mai multe variante pentru a-l distra pe cel mic şi pentru a-l ajuta să nu se plictisească în casă, atunci când locurile de joacă cu care s-a obişnuit sunt îngheţate bocnă.
Chiar dacă nu prea îţi vine să ieşi afară cu cel mic, nu uita că nimeni nu îţi sugerează să vă petreceţi întreaga zi în aer liber, atunci când afară sunt temperaturi la limita îngheţului sau chiar mai scăzute. Ideea este să îi oferi copilului tău, mai ales dacă este la o vârstă fragedă, o schimbare de decor şi un sentiment al libertăţii.
Ar putea fi vorba, în acest caz, de o oră în parc sau de o călătorie simbolică până la magazinul alimentar de la colţul străzii sau de 5 minute petrecute în curtea blocului, înainte ca amândoi să renunţaţi la timpul petrecut afară, în frig, şi să fugiţi în casă pentru a bea o ciocolată caldă sau un ceai fierbinte. Indiferent ce ai alege, important este să îl scoţi din casă măcar un scurt timp pe cel mic, chiar dacă faceţi asta doar câteva minute pe zi.
Dar există şi momente în care acest lucru nu se poate întâmpla şi, din cauza vremii, ştii că nu puteţi ieşi afară să vă jucaţi. În cazul acestor zile, tu poţi să alegi mai multe variante sub un acoperiş, pentru ca micuţul tău să nu se plictisească. Iată mai jos câteva idei pentru a înlocui timpul de joacă pe care l-aţi fi petrecut afară, în aer liber:
1. O oră de sport de orice fel. Înotul poate să îi cucerească rapid pe cei mici. Sau cursuri de fotbal în sală. Dacă vârsta copilului este prea mică, nu căuta ceva prea structurat. Poate doar un loc de joacă cu pereţi căptuşiţi şi un pic de libertate, precum cele din mall-uri.
2. Săriturile pe canapea şi perne - parţial-controlate de tine. Ştim, îţi faci griji pentru mobilă. Poate aveţi deja în casă o cameră de recreere - dacă aveţi o casă mai mare, iar voi, părinţii, vreţi să vă relaxaţi - şi îi permiţi celui mic să sară pe o saltea sau pe o canapea aici.
Dacă nu ai o astfel de încăpere, poţi să stai în sufragerie pentru a-i permite canapelei să se transforme temporar într-o corabie de piraţi (din care copiii au voie să se scufunde în condiţii de siguranţă pe un pat de perne). O schimbare de decor în interiorul casei voastre poate, uneori, să suplinească o excursie în afara casei.
3. Jucaţi-vă împreună şi pretindeţi că sunteţi alte fiinţe. De exemplu, poţi "aprinde" un foc imaginar în coşul de rufe. Iar apoi puteţi pretinde că sunteţi animale. Copiii au nevoie uneori pur şi simplu să scoată sunete precum animalele.
4. Petrecere dansantă. Aici voi setaţi standardele şi voi stabiliţi cum să vă distraţi în această situaţie. Dacă ai multe posturi TV cu muzică, folosiţi-le şi daţi televizorul la maximum. Ai înţeles care este esenţa: dansaţi până la epuizare.
5. Gimnastică. Nu trebuie să vă înscrieţi la un curs special pentru a face asta. Există, de asemenea, diverse jucării şi unelte pentru sport, care vă pot da un plus de distracţie la voi acasă: trambuline, covoraşe, saltele, etc.
6. Jocuri de afară pe care le puteţi încerca în casă: de-a v-aţi ascunselea, raţele şi vânătorii, o partidă de fotbal cu o minge mai moale, leapşa sau alte tipuri de jocuri în cadrul cărora copiii trebuie să sară dintr-un loc într-altul.
7. Apa, aliatul vostru la joacă. Ora la care cel mic face băiţă poate fi mutată în orice moment al zilei, atunci când sunteţi blocaţi în casă şi nu vă puteţi juca afară. Dacă îl determini să intre în apă, aceasta poate fi o bună modalitate de a profita de o activitate simplă, doar la voi acasă.
8. Ieşiţi afară, dar staţi în interior. Dacă stai într-un oraş mare, şansele sunt destul de mari să existe locuri unde îţi poţi duce copilul să se joace în interior (contra cost). Mall-urile sunt pline de copii în weekend-uri, şi asta pe bună dreptate. Chiar şi un magazin mare, cu multe raioane, poate să îi ofere celui mic un spaţiu incredibil şi atractiv unde se poate juca, atâta timp cât nu iese total din cuvântul tău. (Via.)