Stând departe de şcoală timp de 3 săptămâni (cât a durat ultima vacanţă de iarnă în instituţiile de învăţământ din România), în timpul Sărbătorilor de iarnă, vei vedea că este o perioadă lungă de timp în care copiii tăi şi-au dat complet peste cap programul cu care erau obişnuiţi până acum.
Cu "febra" cumpărăturilor, goana după cadouri, reuniuni de familie şi întâlniri cu bunicii, precum şi momente în care masa de seară s-a prelungit până târziu în noapte, copiii tăi cel mai probabil au uitat ce înseamnă să se trezească devreme şi să fie gata pentru şcoală într-un timp rezonabil.
Vestea bună este că nu este deloc stresant să îi readuci pe cei mici pe calea cea bună, după o vacanţă atât de scurtă, precum cea de iarnă. (Aminteşte-ţi doar cât de greu ţi-a fost după vacanţa de vară să îi ajuţi să îşi intre în ritm.)
Aşa că astăzi îţi prezentăm câteva trucuri care te pot ajuta şi pot uşura tranziţia de la confortul de acasă - direct în sala de clasă, la şcoală.
Citeşte în continuare şi află cum îi ajuţi pe cei mici să se reacomodeze cu ritmul din timpul şcolii, după o vacanţă de iarnă.
1. Treziţi-vă devreme
Începe prin a-ţi trezi copiii la ora normală din timpul anului şcolar, timp de câteva zile înainte de începerea şcolii, chiar dacă cei mici au stat până târziu cu o seară înainte. Astfel, cei mici nu vor avea nicio problemă când trebuie să meargă la culcare la timp, în zilele în care sunt nevoiţi să se treazească devreme pentru a merge la şcoală.
2. Vorbiţi despre şcoală
Menţine acest subiect în discuţie şi în mintea copiilor tăi, vorbindu-le despre începerea şcolii în fiecare zi din vacanţa de iarnă. Întreabă-i pe cei mici care sunt prietenii sau colegii pe care abia aşteaptă să îi revadă atunci când vor începe şcooala şi care sunt materiile sau orele lor preferate.
Citeşte măcar o parte din cărţile care se află pe listele copiilor tăi (lecturi obligatorii sau lecturi suplimentare) - date ca temă de vacanţă de profesori sau învăţători - şi pune-le celor mici întrebări despre aceste cărţi.
Dacă copilul tău obişnuieşte să îşi ia mâncare la pachet pentru pauza mare de la şcoală, concepe un calendar cu diferite opţiuni de mâncăruri sau preparate pentru prima săptămână în care revine pe băncile şcolii.
3. Menţine-i creierul în funcţionare
Există o mulţime de cărţi, caiete speciale, site-uri şi platforme create să îi ajute pe copiii să îşi menţină creativitatea în timpul vacanţelor - şi nu numai. Aceste instrumente verifică ce au învăţat cei mici în timpul anului şcolar şi oferă multe jocuri, liste de lectură, jocuri pentru testarea inteligenţei şi activităţi distractive.
4. Stabiliţi obiective
Ca parte din bine-cunoscutele rezoluţii de Anul Nou, încurajează-ţi micuţii să îşi stabilească un set de obiective legate de şcoală, cum ar fi să îşi crească media sau notele la matematică sau să îşi facă un prieten nou în fiecare lună.
Şi tu, ca mamă, îţi poţi seta propriile obiective - poate să te trezeşti cu câteva minute mai devreme în fiecare dimineaţă pentru a pregăti pachetul cu mâncare al copiilor înainte de a-i trezi. Sau poţi să îţi acorzi o jumătate de oră dimineaţa, timp în care poţi să meditezi sau să faci câteva exerciţii fizice.
5. Începeţi şcoala cu ceva nou
Poţi lua unul dintre cadourile de Crăciun primite de micuţul tău şi îl poţi "marca", stabilind astfel că este un cadou special pentru prima zi în care revine la şcoală. Poate fi un tricou nou, încălţăminte nouă, un nou ghiozdan sau o decoraţiune pentru caiete. Copilul tău va fi nerăbdător să se reîntoarcă la şcoală pentru a le arăta noile obiecte prietenilor sau colegilor săi.
Ce trebuie să reţii
Revenirea la şcoală, după o vacanţă de iarnă atât de lungă, nu trebuie să fie o perioadă la fel de stresantă ca un extemporal sau test neanunţat. Aminteşte-ţi să îi angajezi constant pe copii în conversaţii pozitive despre revenirea la şcoală, în timp ce toată familia se poate bucura de ultimul weekend din vacanţa de iarnă. (Via.)