Dacă observi tendinţa altor specii de a avea mai mulţi parteneri în acelaşi timp, cu siguranţă te întrebi ce anume i-a determinat pe oameni să respingă ideea de promiscuitate. Să fi făcut această alegere din motive religioase, morale sau poate chiar datorită unor sentimente puternice, cunoscute drept dragoste?
Ei bine, află că niciunul dintre aceste motive nu stă la baza monogamiei. Răspunsul la această întrebare sunt, de fapt, microbii, potrivit cercetătorilor, care argumentează că dezastrul cauzat de bolile cu transmitere sexuală (BTS) i-a convins pe strămoşii noştri să aleagă un singur partener alături de care să îşi petreacă viaţa.
Cercetători canadieni şi germani au observat că bolile cu transmitere sexuală au înflorit în rândul grupurilor mari de oameni ce trăiau în sate şi oraşe apărute după ce vânătorii şi culegătorii preistorici au ales să se organizeze în diferite forme de aşezări umane.
Răspândirea bolilor poate afecta fertilitatea individuală şi rata globală de reproducere a unui grup. Diminuarea populaţiei i-a determinat pe strămoşii noştri să îşi reconsidere comportamentul sexual.
Cercetătorii au dezvoltat un model matematic în baza criteriilor demografice şi a posibilelor boli cu transmitere sexuală răspândite în rândul populaţiei. Au folosit apoi acest model pentru a arăta cum povara creşterii cazurilor de boli cu transmitere sexuală în cadrul aşezărilor umane de dimensiuni mai mari poate favoriza apariţia monogamiei ca factor impus de societate pentru împerechere.
În grupurile mici, cu o populaţie de mai puţin de 30 de persoane, fără şanse de răspândire a epidemiei, focarele de boli cu transmitere sexuală sunt, de regulă, de scurtă durată, potrivit cercetătorilor. Riscul redus poate explica de ce în grupuri mici, chiar şi în zilele noastre, poligamia este încă o opţiune.
Monogamia impusă de societate a fost, multă vreme, considerată un "puzzle evoluţionist", întrucât necesită un sistem de control care să sprijine corectarea moravurilor sociale.
Cercetătorii au arătat, însă, că mediul natural, din cauza unor factori precum răspândirea bolilor, "poate influenţa puternic dezvoltarea normelor sociale şi, în special, apariţia judecăţilor sociale."
Cu toate acestea, specialiştii susţin că este prematur să speculezi că monogamia va dispărea odată cu dezvoltarea unor tratamente cu eficienţă garantată în cazul tuturor formelor de boli cu transmitere sexuală, întrucât societatea modernă este mult mai complicată şi există, cu siguranţă, alte motive care au încurajat adoptarea monogamiei, dincolo de faptul că a fost impusă de normele sociale.