În jurul aspartamului s-au născut mai multe mituri din cauza intereselor comerciale și a profitului marilor corporații, dar aceasta a fost inițial descoperit de compania G.D. Searle, care nu reușea, la început, să obțină toate autorizațiile necesare pentru folosirea lui, deoarece testările pe șoareci și maimuțe scoteau la iveală apariția tumorilor, a unor leziuni cerebrale și chiar a decesului. În urma acestor cercetări, reprezentanții firmei au insistat să demonstreze că produsul lor este unul sigur, chiar dacă au fost respinși timp de 16 ani.
Autoritățile au investigat folosirea neautorizată a aspartamului și teste periculoase realizate pe această substanță, iar Dr. Adrian Gross, toxicolog de renume, a realizat un raport din care reieșea clar că acest înlocuitor mortal al zahărului produce tumori cerebrale. În plus, însăși The National Soft Drink Association din Statele Unite ale Americii a fost împotriva folosirii aspartamului în băuturile acidulate, deoarece acesta s-a dovedit a fi foarte instabil în mediul lichid, unde se transformă în formaldehidă.
În 1985, G.D. Searle and Co. a fost cumpărată de Monsanto and the NutraSweet Company, care a făcut parte din grupul de firme Monsanto până în anul 2000, moment în care a fost vândută către J.W. Childs Equity Partners. În acest timp, organizațiile au mai descoperit 92 de simptome legate de consumul de aspartam, cum ar fi îngrășarea, surzirea, greața, orbirea, amețeli și chiar moarte subită, dar utilizarea acestei substanțe nu a fost încă interzisă și potrivit Aspartame Resource Center este inclusă în peste 6000 de produse din toată lumea. În plus, acest centru este de fapt interfața companiei Ajinomoto, unul dintre cei mai mari producători de aspartam din lume, care mai produce un alt aditiv, monosodium glutamate, cunoscut și ca MSG. Site-ul acestora include informații despre folosirea în siguranță a aspartamului și are chiar o secțiune în care internauții pot vorbi direct cu anumiți medici și conducerea companiei. Se spune că această secțiune a fost creată pentru a îndruma publicul și a-l educa în privința beneficiilor acestui înlocuitor al zahărului și în ceea ce privește importanța unei diete sănătoase. Se oferă astfel sfaturi medicale importante și de nutriție.
Conform specialiștilor, poți identifica dacă un produs conține sau nu aspartam dacă citești eticheta, deoarece este obligatorie menționarea acestei substanțe la ingrediente, dar trebuie să ții cont și de faptul că indiferent dacă este sau nu menționat, când lista conține fenilalanină, produsul conține automat asprtam. Cu toate acestea, trebuie să fii atentă ce consumi, deoarece aspartamul poate fi adăugat în produse la care nu te-ai fi așteptat, cum ar fi vitamine și antibiotice lichide.
Adevărul despre aspartam
Toată lumea a auzit despre aspartam și dacă dai o căutare pe Internet vei găsi multe studii, speculații și diverse cercetări asupra efectelor sale, iar unii medici susțin că nu este periculos, caz în care dacă ar fi, guvernele din toată lumea ar anunța și ar interzice folosirea lui.