Printre factorii care pot declanşa migrenele se numără stresul, lipsa odihnei, fluctuaţiile hormonale, consumul de alcool, deshidratarea şi alimentele incluse în dieta de zi cu zi.
Specialiştii atenţionează că o lipsă de echilibru în ceea ce priveşte frecvenţa meselor zilnice este, de asemenea, unul dintre factorii care declanşează migrenele. Aşadar, ar trebui să încerci, pe cât posibil, să ai un program alimentar bine stabilit.
Dacă nivelul de zahăr din sânge scade, apar probleme în ceea ce priveşte buna funcţionare a creierului, din cauza lipsei de glucoză din organism. Astfel, fluxul sanguin sporeşte la nivelul creierului, iar ţesutul nervos devine mai sensibil la vasele de sânge dilatate, ceea ce declanşează o migrenă.
Nutriţionistul Rob Hobson te sfătuieşte să consumi trei mese pe zi, în care să incluzi cereale integrale, leguminoase proteine şi grăsimi sănătoase, care ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge.
Cu toate acestea, este indicat să eviţi următoarele tipuri de alimente atunci când te confrunţi des cu migrene.
1. Cafea, ceai, sucuri cu cofeină şi băuturi energizante - cofeina declanşează migrenele la unii indivizi
2. Ciocolată şi vin roşu - conţin un amino acid numit tiramină, unul dintre cei mai comuni factori declanşatori ai migrenelor
3. Mâncarea tip fast-food - este adesea bogată în monoglutamat de sodiu, pentru intensificarea aromei, o altă substanţă care încurajează apariţia migrenelor
4. Alimentele şi băuturile cu un conţinut caloric scăzut - sunt adesea îndulcite cu aspartam, care intră în categoria substanţelor vinovate pentru unele cazuri de migrene
5. Acid citric - unii oameni acuză migrene apărute ca o sensibilitate la acid citric, regăsit în unele fructe şi în alimente, pe post de conservant natural
6. Bacon - acesta şi alte tipuri de carne procesată subt bogate în nitraţi, care sporesc intensitatea durerilor de cap în cazul pacienţilor care suferă de migrene