Somnul este la fel de vital (pentru o stare buna de sanatate) ca dieta si exercitiile fizice, iar faptul ca nu dormi suficient poate duce la boli precum diabetul, obezitatea si afectiuni ale inimii.
Acum oamenii de stiinta adauga inca un semnal de alarma la aceasta lista: lipsa somnului deterioreaza creierul. Cu alte cuvinte, iti scade atentia, ai pierderi de memorie si este posibil sa te confrunti cu o boala crunta - Alzheimer.
Iata ce se intampla atunci cand nu dormi suficient:
Neuronii mor, creierul se micsoreaza, iar "gunoiul" se acumuleaza
Oamenii care au probleme cu regularitate atunci cand trebuie sa adoarma sau au dificultati atunci cand trebuie sa stea adormiti (un studiu a tras linia la 6,8 ore) prezinta schimbari in volumul creierului - de fapt, o micsorare in anumite cazuri - in regiuni importante pentru memorie si rezolvarea problemelor.
Cercetatorii spun ca au presupus intotdeauna ca poti sa recuperezi in weekend orele de somn si ca vei fi bine la finalul saptamanii, daca te-ai odihnit suficient. Dar acesta nu este cazul acum.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Pennsylvania au supus soarecii de laborator unui studiu: i-au privat de somn timp de 3 zile, iar dupa aceasta perioada, soarecii si-au pierdut 25 pana la 30% dintre acei neuroni esentiali pentru concentrarea atentiei, iar neuronii ramasi erau depreciati, afectati de lipsa somnului. In plus, aceste celule ale creierului nu s-au regenerat niciodata.
In mod clar se intampla ceva important in timp ce noi dormim, dar ramane un mister ceea ce indeplineste mai exact somnul pentru creierul nostru. Tocmai de aceea oamenii de stiinta s-au entuziasmat atunci cand cercetatorii de la Universitatea Rochester Medical Center au oferit recent o noua teorie.
In timp ce observau celulele soarecilor adormiti, ei au descoperit un fel de sistem de curatare a creierului care indeparteaza reziduurile neuronale. Acest "gunoi celular" include beta-amiloizi si alte proteine - acea acumulare de temut care este asociata cu boala Alzheimer.
Creierul este afectat astazi, maine si in viitor
In cadrul unui studiu, oamenii tineri si sanatosi care au avut un somn limitat la 7 ore pe noapte, timp de o saptamana, au prezentat o afectare a functiei cerebrale, care a persistat chiar si dupa 3 nopti de odihna in care s-au recuperat. Mai infricosator este faptul ca, printr-un somn cronic scurt, s-ar putea sa te simti pe deplin odihnita.
Atunci cand participantii la studiu au avut o restrictie - sa doarma 4 ore timp de 5 zile - ei au raportat ca s-au simtit foarte obositi dupa prima noapte, dar nu s-au simtit mai somnorosi dupa asta, chiar daca performantele lor au scazut semnificativ. Mai mult, un studiu efectuat pe 15.000 de persoane arata ca daca ai o medie de 5 ore de somn pe noapte timp de cativa ani la rand, rezulta un declin al performantei memoriei echivalent cu imbatranirea creierului cu 2 ani. Sursa.
Citeste si: Ce sa mananci inainte de culcare, daca vrei sa SLABESTI