Noi toţi sforăim din când în când, dar în cazul unor persoane, aceste episoade se întâmplă destul de frecvent.
Indiferent dacă tu eşti cea care sforăie sau dacă partenerul din patul tău este cel care are dificultăţi de respiraţie pe timpul nopţii, sforăitul este un factor care vă poate afecta calitatea vieţii.
În loc să decideţi să dormiţi în camere separate, mai bine faceţi câteva schimbări în dieta voastră pentru a dormi fără să sforăiţi. Încearcă aceste alimente care te ajută să respiri, dar şi să dormi mai bine:
1. Laptele de soia
Laptele de soia este o alternativă mai bună la laptele de vacă atunci când este vorba de intoleranţa la lactoză şi de sforăit. Sensibilitatea la lactoză poate provoca o reacţie alergică ce poate duce la umflarea canalelor nazale şi, prin urmare, se intensifică sforăitul.
Mai mult, produsele lactate precum laptele de vacă sunt factori ce contribuie la formarea mucusului şi pot fi cauza câtorva afecţiuni respiratorii. Laptele de vacă poate crea, în aceeaşi măsură, flegma (n.r. mucozitate vâscoasă, purulentă, provenind din diferite părţi ale aparatului respirator şi eliminată prin tuse).
2. Ceaiul
Ceaiurile pot ajuta la reducerea congestiei şi la reducerea producţiei de flegmă, iar drept rezultat, ceaiul reduce sforăitul din timpul nopţii. Apa adusă la punctul de fierbere care folosită pentru a face ceaiul eliberează aburi, care poate atenua congestia nazală prin inhalare.
Atunci când bei ceai, vaporii care provin din infuzia plantelor pot calma canalele nazale iritate, în timp ce subţiază mucusul şi îmbunătăţesc curăţarea căilor nazale. Medicii specialişti sugerează să bei ceai de mentă pentru a reduce sforăitul, deoarece menta este un decongestionant natural.
3. Mierea
Un amestec format din ceai de plante şi miere, consumat înainte de a merge la culcare, poate reduce sforăitul prin faptul că relaxează gâtul. Mierea are atât proprietăţi antibacteriene, cât şi anti-inflamatorii, care pot reduce inflamaţia din jurul laringelui.
Un studiu din 2010 publicat în "Journal of Alternative and Complementary Medicine" a descoperit că mierea poate ajuta în lupta împotriva infecţiei şi calmează membranele inflamate nu doar în cazul unei răceli, dar chiar şi atunci când se întâmplă ceva în gât sau în căile respiratorii superioare.
Un amestec de ceai şi miere înainte de culcare poate relaxa gâtul, poate reduce congestia şi umflarea acestei zone, spun specialiştii.
4. Turmericul sau curcuma
O postură deficitară în timpul somnului sau anomalii ale ţesuturilor moi din gât pot limita fluxul de aer prin nas şi gură, din cauza inflamaţiei şi îngustării căilor respiratorii. Caracteristicile anti-inflamatorii ale curcumei sunt folositoare în lupta cu inflamaţia, în special când este vorba de sforăit.
Specialiştii în medicină naturistă spun că ingredientul activ care se găseşte în turmeric - curcumina - este un antioxidant şi totodată un puternic factor anti-inflamator care luptă împotriva inflamaţiei fără să aibă efecte secundare dure şi ameliorează durerea în mod natural şi sigur.
5. Carnea de peşte
Trecerea de la carnea roşie la carnea de peşte poate face diferenţa atunci când vrei să ai un somn de calitate în timpul nopţii şi să scapi de sforăit. Grăsimile saturate din carnea roşie, după cum se ştie, inflamează căile nazale deoarece generează cantităţi mai mari de acid arahidonic, ceea ce înseamnă că poate duce la îngroşarea şi umflarea ţesuturilor din gât şi sinusuri.
În comparaţie, consumând proteine precum cele din peşte şi legume, aceste alimente îţi oferă o sursă bună de proteine, fără cantităţi mari de prostaglandină (n.r. un compus care poate determina umflarea sau lărgirea ţesuturilor din gât şi sinusuri). Aceşti acizi graşi din peşte de fapt ajută la reducerea inflamaţiei ţesuturilor, spun experţii.
6. Ceapa
Ceapa poate fi "mortală" în cazul respiraţiei tale urât mirositoare, dar îţi poate fi un erou salvator când este vorba de problemele cauzate de sforăit.
Ceapa, după cum se ştie, ajută la ameliorarea simptomelor răcelii şi gripei. Ceapa are proprietăţi anti-inflamatorii, dar este şi un bun decongestionant şi îţi poate curăţa căile nazale pentru a permite unei cantităţi mai mari de aer să treacă prin ele, spun specialiştii. (Sursa)