Încă nu este clar modul în care sforăitul şi problemele de respiraţie ar putea duce la un declin cognitiv. Dar autorii studiului citat spun că cercetarea a făcut o legătură între somnolenţa din timpul zilei şi dificultăţile apărute în gândire şi memorie.
Este posibil ca tulburările de respiraţie să îţi afecteze somnul în moduri care grăbesc dezvoltarea unor afecţiuni comune care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Iată mai jos câteva motive pentru a merge la doctorul tău dacă observi că sforăitul tău a devenit un obicei frecvent, pe care îl ai noapte de noapte.
Riscul de accident vascular cerebral
O cercetare de la Henry Ford Health System din Detroit a găsit o legătură între sforăitul frecvent şi deteriorările la nivel arterial - un factor major de risc pentru accidentul vascular cerebral şi infarctul miocardic (sau atacul de cord).
Deşi este probabil ca leziunile la nivel arterial să ducă la sforăit, cercetătorii spun că poate funţiona şi în sens invers. Asta înseamnă că sforăitul des poate, de fapt, să producă inflamarea şi poate deteriora arterele tale.
Obezitate
Acel tip de sunet de parcă ai adulmeca şi cel produs în momentul în care sforăi pe nas poate, de asemenea, să contribuie la creşterea în greutate, arată un studiu de la Universitatea din Chicago.
Somnul de proastă calitate agită doi dintre hormonii secretaţi de corpul tău - leptina şi grelina - care ajută la controlarea apetitului tău şi a poftelor alimentare, spun autorii studiului. Sforăitul este adesea asociat cu o calitate slabă a somnului şi cu probleme metabolice legate de obezitate, arată un alt studiu, din Brazilia.
Cancer
Oamenii care suferă de apnee în somn (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) - o tulburare însoţită adesea de sforăit sporadic, intens - sunt de 5 ori mai predispuşi să moară, ca urmare a unei forme de cancer, conchide o cercetare de la Universitatea din Wisconsin.
Dificultăţile întâmpinate în respiraţie aduc modificări în arterele tale şi în vasele de sânge, iar aceste modificări pot ajuta la dezvoltarea tumorilor în timp ce oferă celulelor canceroase mai multe condiţii optime pentru a se răspândi, spun autorii studiului.
Probleme cu tensiunea arterială
Aproximativ 70% dintre persoanele care suferp de un tip comun de hipertensiune arterială suferă, de asemenea, de apnee în somn. Deoarece sforăitul intens este unul dintre cele mai comune simptome ale apneei, sforăitul poate fi în acelaşi timp un semn ce indică o tensiune arterială mare, sugerează un studiu din Journal of the American Medical Association.
Probleme în viaţa sexuală
Deloc suprinzător, bărbaţii în vârstp care sforăie intens sunt mai predispuşi să sufere de alte tipuri de probleme în dormitor: insatisfacţia sexuală.
Comparativ cu bărbaţii care sforăie uşor sau nu sforăie deloc, aceşti bărbaţi sunt de 2,3 ori mai predispuşi să afirme că nu sunt fericiţi în privinţa vieţii lor sexuale. Sforăitul care este de multe ori gălăgios poate să afecteze calitatea somnului partenerului de cuplu, ceea ce duce la o enegie scăzută şi la pierderea interesului faţă de sex, spun autorii studiului, citaţi de revista prevention.com.