În primul rând, dacă primeşti o notificare sau un sms în miez de noapte, somnul îţi este întrerupt. Chiar dacă alegi să nu verifici cine te caută, ciclul de somn îţi va fi oricum deranjat de sunet sau vibraţie.
În al doilea rând, lumina telefonului, tabletei sau calculatorului diminuează producerea de melatonină. Această interferenţă în producerea anumitor hormoni are un efect advers asupra ritmului în care fiecare organism percepe odihna, în sensul că, teoretic, poţi dormi 9 ore, dar tu să te simţi în continuare obosită. În plus, dacă te holbezi în mod frecvent la un ecran cu lumină artificială, până noaptea târziu, rişti să îţi schimb complet nevoile de somn adânc.
În al treilea rând, conversaţiile, filmele, serialele, jocurile şi lucratul până târziu stimulează activitatea creierului, ceea ce întârzie momentul când poí adormi.
Aşadar, dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti calitatea somnului încearcă să laşi deoparte orice electronice, pentru a da creierului timpul necesar să se adapteze la condiţiile de noapte şi să se relaxeze. Iar dacă foloseşti telefonul pentru alrmă, încearcă să îl pui fie într-un colţ al camerei fie chiar în altă încăpere.
Află cât de nociv este, de fapt, telefonul tău
Studii recente au arătat că majoritatea celor între 18-34 de ani se duc la culcare cu telefonul fie în pat, fie pe noptieră.