1. Creează-ți un plan
Brad Schoenfeld, autorul cărții „28 Day Body Shapeover” spune că: „Majoritatea celor care se duc la sală se plimbă de colo colo hotărându-se ce să facă, dar acesta este un mod ineficient de a pierde timpul și a reduce calitatea antrenamentului”. El sugerează să-ți notezi de acasă ce exerciții vrei să faci și să-ți iei acest program cu tine, pentru a elimina timpii morți.
2. Fă-ți încălzirea pe drum
Pentru a evita să stai prea mult la coadă la aparatele cardio, gândește-te să mergi pe jos la sală sau cu bicicleta, deoarece o încălzire ar trebui să dureze măcar 5-10 minute și să fie compusă din exerciții de activitate moderată, care să lucreze grupe mari de mușchi. Dacă sala este prea departe, parchează-ți mașina un pic mai departe, nu te folosi de parcarea de acolo, sau coboară din mijloacele de transport în comun cu o stație-două mai devreme și vei ajunge la sală cu încălzirea făcută.
3. Consultă planurile de antrenament specializate
Chiar dacă te-ai obișnuit deja să faci anumite exerciții, gândește-te să te inspiri și de la profesioniști. Uită-te la diverse clipuri pe rețelele de socializare ca să te inspiri și citește cărți de specialitate, deoarece dacă aparatul tău preferat este ocupat, așa vei știi direct unde trebuie să te duci ca să nu pierzi prea mult timp.
4. Monitorizează perioadele de odihnă
Antrenorul personal Narina Prokosch este de părere că mulți oameni se odihnesc prea mult timp între repetări când stau de vorbă cu prietenii sau se duc să bea apă, dar oferă ca soluție pentru acest lucru folosirea unui cronometru și sugerează limitarea perioadei de odihnă între seturi la 30-45 de secunde și includerea de exerciții ușoare, care nu presupun prea multă energie, dar te mențin activă.
5. Încorporează exerciții complexe
Exercițiile complexe includ mișcări din mai multe încheieturi și folosirea mai multor grupe de mușchi, iar câteva exemple foarte bune sunt genuflexiunile, fandările, săritul corzii și flotările. Deși nu par foarte complexe, din moment ce aceste exerciții implică mai multe grupe de mușchi, nici măcar nu trebuie să faci multe repetări ca să beneficiezi de pe urma lor.
6. Alternarea intensității
Ideal ar fi să faci cardio de trei ori pe săptămână cel puțin șase săptămâni la rând, pentru a putea solicita din ce în ce mai mult sistemul cardiovascular și a crește rezistența la stres. În acest sens, cel mai bun antrenament de tip cardio o reprezintă clasele de aerobic, care modelează trupul prin perioade intense de câte trei minute ce sporesc viteza, rezistența și coordonarea, urmate de un minut și jumătate de activitate moderată, totul repetat de câte 4 sau 5 ori.
7. Ai grijă la nutriție
„Dacă vrei să profiți la maximum de faptul că te duci la sală, trebuie să ai grijă și la nutriția ta”, spune Jon-Erik Kawamoto, antrenor personal care recomandă ca înainte de antrenament, cu 60 până la 90 de minute, să consumi o sursă de proteine și carbohidrați și încă una la 30 de minute după, pentru a ajuta la refacerea organismului. De exemplu, poți pune o linguriță de pudră proteică într-un shake, într-un fresh de portocale sau pe un sendviș, ca să-ți refaci depozitele de energie și să ajuți mușchii să se refacă. Încearcă mai multe combinații, până o descoperi pe cea care-ți priește ție cel mai bine.
Află cum poţi să profiţi la maxim de antrenamentul tău
Nu te îngrijora dacă ai doar 15 minute la dispoziție pentru a face sport. Aceste sfaturi din partea experților te vor ajuta să profiți la maxim de orice antrenament.