De ce atacă țânțarii anumiți oameni și pe alții îi lasă în pace
Doar femelele țânțar ciupesc, pentru că au nevoie de sânge ca să-și hrănească ouăle și numai în Statele Unite ale Americii există peste 150 de specii cunoscute de țânțari. Când cercetătorii au încercat gusturile țânțarilor ei au obținut mai multe rezultate. S-a aflat astfel că aceste insecte sunt pretențioase și își doresc tot ce-i mai bun pentru progeniturile lor. Victimele sunt alese conform chimicalelor pe care le produc și a mixului unic de microbi, deoarece țânțarii știu exact mixul necesar și mirosul care le trebuie. Ei pot detecta aromele atrăgătoare de la 30 de metri distanță.
Oamenii au de 10 ori mai mulți microbi decât celule și fiecare are o semnătură unică, datorată în mare parte geneticii. Acești microbi sunt o parte esențială a sistemului imunitar, deci spălatul frecvent nu va ajuta la eliminarea lor și nu va ține la distanță ciupiturile, deoarece insectele sunt foarte sensibile la miros.
Grupa de sânge este un alt factor esențial
Țânțarii umblă după sânge și dacă al tău miroase bine, atunci ești o țintă sigură. Într-un experiment destul de limitat, s-a descoperit că țânțarii preferă grupa de sânge 0 de două ori mai mult decât A și în 85% dintre cazuri, oamenii transmit un fel de semnătură chimică ce conține indicii ale grupei de sânge.
Ce reprezintă un cocktail delicios pentru țânțari
Pe lângă transpirație și dioxid de carbon, mirosul fiecăruia este un factor favorizant, care atrage aceste insecte. În plus, acidul lactic este irezistibil pentru țânțari, deci când mănânci anumite alimente, cum ar fi brânză, soia, iaurt sau murături, apoi faci antrenamente solicitante, vei avea și mai mulți admiratori dornici să-ți sugă sângele.
Nu există persoane care să nu fi fost măcar o dată în viață ciupite de un țânțar, dar se poate ca unii să reacționeze diferit, acest lucru depinde de mediul în care trăiesc și de reacțiile alergice. Anual, sunt ciupiți mult mai mulți oameni decât îți poți închipui, dar pentru că nu au nici un fel de manifestare, ei cred că n-au pățit nimic. De exemplu, dacă majoritatea oamenilor ciupiți de țânțari manifestă umflături ale pielii însoțite de mâncărimi, unii este posibil să nu simtă absolut nimic și saliva lăsată pe pielea lor să nu le creeze nici un fel de disconfort.
Cum să ții țânțarii la distanță
Este indicat să fii prevăzătoare și să-ți acoperi părțile de piele expuse. În plus, poți aplica pe piele diverse tincturi și să eviți plimbările pe vreme cu umiditate ridicată.
Află de ce unii oameni sunt mai ciupiți de țânțari decât alții
Există mai multe teorii care încearcă să explice de ce unii oameni sunt mai ciupiți de țânțari decât alții, printre care faptul că cei care emană mai mult dioxid de carbon, cei care beau mai multă bere sau cei care transpiră mai mult sunt considerați mai tentanți. Se știe cu siguranță un singur lucru deocamdată, că genetica și structura fiecărui om sunt elementele cheie pentru a înțelege această atracție. Statistic vorbind, doar unu din zece oameni este mai atrăgător pentru țânțari.