Acest ulei tropical este benefic în mai multe feluri și în continuare sunt cele mai uzuale întrebuințări ale lui. Acest ulei versatil are mii de întrebuințări în casă, produse de frumusețe și rețete, întrucât este folosit de câteva secole.
1. Pentru păr - Acest ulei hrănitor este folosit din antichitate și compoziția sa unică, bogată în grăsimi îl face în mod deosebit benefic pentru anumite tipuri de păr. Folosește-l pe post de mască de păr, ca tratament cu ulei încălzit sau adaugă-l în produsele home-made. Dacă vrei să ai o podoabă capilară mai bogată freacă scalpul în fiecare seară, înainte de culcare, cu ulei de cocos sau folosește-l în șampoane făcute în casă. Tot ce trebuie să faci este să freci puțin între palme și să masezi ușor pielea capului, asta va ajuta și împotriva mătreții. Dacă vrei însă o podoabă capilară cu mai mult volum aplică-l pe părul uscat apoi pune-ți o cască de duș și lasă-l așa câteva ore, apoi clătește-te de câteva ori cu apă caldă și șamponul tău obișnuit.
2. Hidratează și hrănește pielea – Aceleași proprietăți fac acest ulei minunat pentru piele. Foarte mulți oameni îl folosesc pentru a hidrata pielea uscată. Proprietățile sale antioxidante îl fac perfect pentru stoparea ridurilor și a iritațiilor.
3. Adjuvant digestiv – Concentrația de grăsimi bune din uleiul de cocos îl face să fie foarte bun împotriva problemelor digestive. Proprietățile antimicrobiene ajută la lupta cu infecțiile de Candida și alte iritații.
4. Foarte bună sursă de grăsimi – Peste 50% din grăsimea uleiului de cocos este acid lauric, un acid gras saturat, carboxilic natural, prezent și în uleiul de palmier. De fapt, uleiul de cocos este a doua cea mai bogată sursă de acid lauric, după laptele matern.
5. Stimul pentru sănătatea mentală – Studiile arată că uleiul de cocos contribuie la menținerea sănătății mentale și la o putere de concentrare mai mare.
6. Întăritor al sistemului imunitar – Acidul lauric are proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale care fac acest ulei benefic pentru un sistem imunitar mai puternic.
7. Suport hormonal – Prin alimentația necorespunzătoare și gama largă de emoții la care este supus un om normal în timpul vieții, echilibrul hormonal are de suferit și uleiul de cocos conține grăsimi specifice, care ajută organismul în producerea naturală a hormonilor. În plus, când este adăugat în mancare accelerează sistemul metabolic.
8. Excelent în bucătărie - Uleiul din nucă de cocos este un ulei cu punct de ardere mare. Nu râncezește repede și are proprietăți nutriționale uimitoare. Este bun la gătirea ouălor, cartofilor prăjiți, produselor coapte și practic în orice altă rețetă. Poți încerca să-l adaugi în smoothieuri, pentru a le da un plus de energie sau poți adăuga chiar în cafele, ca să ai o spumă ca la magazinele specializate. O rețetă foarte simplă este să amesteci o lingură din acest ulei cu una de semițe de chia, acest amestec îți va da energie întreaga zi și nu este recomandat să-l consumi seara, pentru că îți va perturba somnul.
9. Remediu universal - S-a demonstrat că absorbția de calciu și magneziu este crescută de acest ulei, drept pentru care ajută la reminerlizarea dinților, iar dacă este luat zilnic, îmbunătățește calitatea somnului. Ajută și la funcționarea corespunzătoare a glandei tiroide, iar unele studii arată că îmbunătățește nivelul de insulină. Există chiar dovezi care arată ca dacă este consumat în mod frecvent, ajută la combaterea depresiei și anxietății precum și la scăderea nivelului de celulită. Acesta ajută la o circulație mai bună a sângelui, respectiv este foarte bun pentru cei cu circulație periferică proastă. De-a lungul timpului s-au scris nenumărate cărți despre potențialul grăsimilor saturate de a lupta împotriva bolii Alzheimer și de a hrăni fătul în timpul sarcinii.
10. Produs de înfrumusețare de sine stătător - Aplicat direct pe piele, ca loțiune hidratantă, oferă un aspect plăcut revigorant și ajută la eliminarea petelor maronii, iar în combinație cu alte uleiuri curăță foarte bine tenul, drept pentru care este un demachiant excelent pentru ochii sensibili. De asemenea, dacă îți dorești un balsam de buze natural, îl poți amesteca cu puțin unt de shea și vei avea cele mai ispititoare buze, la fel poți face și loțiuni de corp minunate. Datorită proprietăților antibacteriene, este un deodorant natural eficient în lupta cu mirosurile neplăcute.