Digestia reprezintă procesul prin care alimentele ingerate se descompun în mici particule care se plimbă prin intestin și sânge și este foarte important să înțelegi acest sistem dacă vrei să slăbești sau să te menții la greutatea pe care o ai.
Alimente cu digestie rapidă
Dacă mănânci multe alimente rapid digerabile, s-ar putea să-ți dai seama la un moment dat că mănânci de fapt mai mult decât ar trebui, deoarece foarte repede după ce termini, totul este eliminat și îți rămâne doar senzația de foame. Acest tip de alimente îți dă un imbold rapid de energie doar pentru că nivelul de glucoză este foarte mare. Deși energia în sine este ceva bine venit, dacă organismul tău este plin de glucoză pe care n-o folosești productiv, aceasta se transformă în grăsime.
Alimente cu digestie lentă
Alimentele care se digeră lent cresc cantitatea de zahăr din sânge mult mai lent și îți oferă un nivel echilibrat de energie pe parcursul întregii zile. Însă dacă mănânci numai acest tip preparate, sistemul tău digestiv va funcționa la parametri maximi tot timpul, ceea ce este foarte solicitant pentru organismul tău.
Specialiștii sugerează să nu amesteci la aceeași masă alimente care se digeră repede cu unele ce au digestie lentă, deoarece procesul digestiv nefiind complet niciodată riști să-ți dai peste cap stomacul. Cel mai bun moment de a mânca preparate care au ingrediente cu diverși timpi de digestie este la masa de prânz, când sistemul dgestiv este cel mai activ. Mesele de mic-dejun și cină ar trebui să fie mai simple și de preferat din produse ușor digerabile, ca să primești un imbold de energie imediat după trezire și totodată să lași organismul să se odihnească noaptea.
Timpii de digestie ai alimentelor
- apa - intră în intestine imediat
- suc de fructe și legume - 15-20 de minute
- legume crude - 30-40 de minute
- legume gătite - 40 de minute
- pește - 45-60 de minute
- salată cu ulei - 1 oră
- legume cu amidon - 1.5-2 ore
- cereale (orez, hrișcă, quinoa) - 2 ore
- lactate - 2 ore
- nuci - 3 ore
- carne de pui - 1.5-2 ore
- carne de vită - 3 ore
- carne de miel - 4 ore
- carne de porc - 5 ore