Metoda își trage numele de la expresia „Kiusaamista Vastaan”, care în finlandeză înseamnă „împotriva batjocurii”. Aceasta a fost creată de fapt în anul 2007, când procentul celor de care colegii și-au bătut joc, a scăzut cu 40%. La ora actuală, 90% din școlile finlandeze au implementat deja acest sistem și au reușit să-i includă pe toți elevii în diverse activități.
Scopul KiVa este de a-i face conștienți pe elevi ce efecte au asupra altora de care își bat joc și să-i facă să nu mai fie doar martori pasivi la problemele celorlalți ci să acționeze corespunzător. Programul este bazat pe intervenție și prevenție și funcționează în felul următor:
- Se folosește o cutie poștală virtuală unde pot fi raportate toate cazurile în care cineva și-a bătut joc de altcineva.
- Este desemnat un profesor în care orice copil poate avea încredere, deoarece toți au nevoie de un adult care să-i înțeleagă și să aibă grijă de ei.
- Victimele sunt susținute și martorii protejați, iar trei proefesori cu pregătire anterioară discută cu ambele părți și încearcă să le demonstreze ce este bine și ce este rău, până când se rezolvă problema.
- Se pune accentul pe emoții și valori, iar copiii învață ce înseamnă empatia prin limbaj non-verbal și lucru în echipă.
Elevii care participă la acest program au în plus aproximativ 20 de clase și majoritatea se încadrează în intervalul de vârstă 7-13 ani, pentru ca experții să poată identifica din timp comportamentele problematice și să educe astfel încât pe viitor să nu mai fie nici un copil exclus din societate.
Țări care au preluat programul
Datorită succesului său național, acest program a fost preluat și de alte țări, iar în 2015, KiVa a fost acceptat în mai multe școli din America Latină, in țări precum Argentina, Columbia, Mexic, Chile, dar și Spania. La momentul respectiv, conținutul era disponibil doar în engleză, deci programul a fost implementat în școlile bilingve și preluat și de Marea Britanie, dar apoi el și-a găsit apoi locul în Olanda, Germania, Belgia, Italia, Luxemburg, Estonia, Suedia, Noua Zeelandă și Ungaria.
Ce ar trebui să faci dacă cineva își bate joc de copilul tău
Dacă cel mic îți spune acasă că cineva își bate frecvent joc de el, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Arată-i că poate avea încredere în tine să-ți spună în continuare orice, deoarece îl înțelegi.
- Explică-i că nu este el de vină cu nimic și că vei fi alături de el orice s-ar întâmpla.
- Informează-i educatorul, învățătorul sau dirigintele cu privire la această problemă, deoarece trebuie să știe ce se întâmplă pentru a putea rezolva problema.
- Pe lângă sprijinul tău, uneori este indicat ca cel mic să primească și consiliere psihologică, măcar de la cabinetul școlii dacă nu de la unul particular.