Oamenii de stiinta de la Institutul de Cancer din Duke au facut public un raport in care spun ca au descoperit si ca medicamentele impotriva colesterolului par sa diminueze efectele acestei asa zise molecule de estrogen.
Publicat in cea mai recenta editie a jurnalului Science, rezultatele acestui studiu sunt foarte noi, cercetatorii folosind celule tumorale si modele de la soareci. Dar pentru prima data, oamenii de stiinta pot explica legatura dintre nivelul crescut de colesterol si cancerul la san, in special la femeile aflate in perioada post-menopauza.
Ei sugereaza ca schimbarile in alimentatie si dieta sau terapiile folosite pentru a reduce nivelul colesterolului din sange ar putea fi, de asemenea, un mod simplu si accesibil de a reduce riscul de a face cancer mamar.
"O multime de studii au aratat ca exista o legatura intre obezitate si cancerul la san si au subliniat, in special, ca un nivel mare de colesterol este asociat cu riscul de cancer mamar, dar niciun mecanism nu a fost identificat. Ceea ce am descoperit noi acum este o molecula - nu e chiar una de colesterol, ci un metabolit abundent de colesterol numit 27HC, care imita hormonul de estrogen si care poate, in mod independent, sa conduca la cresterea cancerului de san", a explicat autorul acestui studiu, Dr. Donald McDonnell, seful departamentului Pharmacology and Cancer Biology, pentru health24.com.
Hormonul de estrogen alimenteaza/hraneste, cu aproximatie, 75% dintre toate tipurile de cancer la san.
Citeste si: 97% dintre bolnavii de cancer au apelat la aceasta procedura dentara
Cancerul mamar creste riscul de a dezvolta alta tumoare
Cum iti afecteaza sanatatea "efectul yo-yo"
Alimente care lupta impotriva cancerului la san
Mamografia dupa 40 de ani - cum te poate ajuta aceasta analiza
Laura Cosoi vorbeste despre un subiect dureros: boala mamei sale