După monitorizarea atentă a 62.000 de femei, de-a lungul a 20 de ani, experţii au descoperit o legătură între tipul de dietă adoptată de reprezentantele sexului feminin şi riscul de apariţie a cancerului la sân.
Astfel, dintre participantele la studiu, cele care au adoptat o dietă cât mai apropiată de cea mediteraneeană, bogată în proteine de origine vegetală, peşte şi ulei de măsline, au prezentat un risc cu 40% mai mic de dezvoltare a unui tip de cancer cu ER negativ. Acest tip de cancer, nefiind stimulat de nivelul de estrogen, este mult mai dificil de tratat decât tipurile de cancer sensibile la hormoni şi se dovedeşte adesea ca fiind fatal.
Una dintre observaţiile importante făcute de experţi cu privire la dieta menită să reducă riscul de apariţie a cancerului aduce în atenţia reprezentantelor sexului feminin consumul de alcool, care face parte, în mod tradiţional, din dieta de tip mediteraneean. Având în vedere că există studii care dovedesc legătura clară dintre consumul de alcool şi apariţia cancerului la sân, specialiştii recomandă femeilor să îl evite pe cât posibil.